Hrvatsko ministarstvo: Potvrda da Srbija nije spremna da se suoči sa svojom odgovornošću za ratove 90-ih godina

Vestionline, Tanjug
pixabay.com

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je danas da je pozvalo ambasadorku Srbije Miru Nikolić kako bi izrazilo protest zbog pokušaja, kako kažu u Zagrebu, nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika vojske Srbije u tu zemlju, prenosi Hina, navodeći da je ambasadorka odbila da primi protestnu notu.

Kako se navodi, na sastanku je hrvatska strana osudila pokušaj ulaska pripadnika vojske Srbije „bez znanja i saglasnosti hrvatskih vlasti i bez poštovanja propisanog postupka najave“, kao i da je Ministarstvo izrazilo protest i navedeni događaj ocenilo kao provokaciju sa ciljem izazivanja incidenta.

Ministarstvo je navelo i da su i reakcije zvaničnika iz Srbije koje su usledile, „nastavak neprimerenog postupanja i već duže vreme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmjerenog protiv Hrvatske“.

„Ovo je još jedna potvrda da Srbija nije spremna da se suoči sa sopstvenom prošlošću i odgovornošću za ratove 90-ih godina“, navodi se u saopštenju hrvatskog Ministarstva.

Kadeti Vojne akademije koji su u subotu krenuli u Hrvatsku s namerom da prisustvuju bogosluženju za jasenovačke žrtve vraćeni su sa prelaza Batrovci-Bajakovo.

Delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena.

U prtljagu su im bile službene uniforme, što je, kako su istakli u Ministarstvu odbrane, potpuno dozvoljeno i u skladu sa pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ne mogu da ih nose.

Hrvatski premijer Andrej Planković je tim povodom rekao da se radi „nenajavljenom, neprijavljenom i nedogovorenom dolasku kako bi boravili na području Jasenovca“, odnosno provokaciji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je policijska stanica u Novskoj bila mnogo ranije obaveštena o poseti delegacije Vojske Srbije, ali je rekao da ne želi da detaljnije ulazi u komentare hrvatskog vrha koji su usledili.

5 KOMENTARA

  1. srbija nije bila u ratu i to je bila greska.. avi to dobro znate jer ste posle pogroma nedoklanog naroda sakrili se u nato.. izadjite jednom bez nemacke, nato pa da vas vidimo..

  2. Hrvati ko Hrvati….odmah o ratovima.devedesetih. Kakve sad ovo ima veze sa.tim? Ali ipak je izgleda problem medju nasim u vladi. Ako su prijavili ulazak, zasto jednostavno ne objave taj dokument i gotovo. I prijavili kazu u Novskoj a ulazili na Batrovac.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime