EPA-EFE/JAWAD JALALI

Novi izveštaj Hjuman Rajts Voča pokazuje porast broja zločina avganistanskih snaga koje je obučavala CIA, kao i veći broj civilnih žrtava koje su ubile američke i avganistanske snage.

Ta organizacija zahteva istragu o tome da li su američke snage počinile ratne zločine u Avganistanu, prenosi AP.

Izveštaj od 50 stranica objavljen u četvrtak usledio je nakon skoro dvogodišnje istrage navoda o kršenju pravila od strane avganistanskih snaga koje podržavaju SAD, a koji uključuju vansudska ubistva i otmice.

Navodi se da bi svaki mirovni sporazum kojim bi se okoncao 18-godišnji rat u Avganistanu takođe trebalo da odluči o sudbini tih snaga koje deluju naizgled nekažnjivo, bilo tako što će ih raspustiti ili staviti pod kontrolu Ministarstva odbrane.

U izveštaju stoji i da avganistanske bezbednosne jedinice nisu donele stabilnost, već su “potkopale avganistanske institucije i dovele mnoge Avganistance u opasnost”, prenosi agencija.

2 COMMENTS

  1. U,,,,,,,,,RANI AMERI ZAJEDNO SA U,,,,,RANIM ZAPADNIM SILAMA POCINILI ZLOCIN SRPSKOM NARODU BOMBAMA A I ZLOCIN PROTERIVANJA SRBA ROMA 1999 GODINE ZAJEDNO SA BANDITIMA I KRIMINALCIMA SA SRPSKE ZEMLJE KOSOVA PODRZAVALI SCIPERIJSKE BANDITE I KRININALCE A SCIPERIJE ZA ROME KAZU DA SU BILI SAUCESNICI SRBA I SRBIJE I ZATO NEDUZNE LJUDE SU PROTERIVALI A I PALJIVALJI NJIHOVA IMANJA A NEKE SU CAK ODVODILI I 20 GODINA NEMA TRAGA OD NJIH DA LI CE IKADA OVA ISTINA BITI NA VIDELO O ZLOCINIMA NAD NEDUZNIM CIVILIMA NA KOSOVU O BANDITIMA I KRIMINALCIMA PREDVODJENIM AMEROM BIL KING KONGOM DA LI CE IKADA OVA ISTINA BITI NA VIDELO

  2. Naslov je pogresan! Ne postoji dilema “Da li su pocinili ratni zlocin”, vec naslov treba da bude: Koliki su snage SAD pocinile ratni zlocin? Zasto se svi uzdrzavaju u komentarima kad su oni u pitanju,cak i kada je nesto toliko ocigledno kao njihovi ratni zlocini svuda gde su oni vodili ratove “za demokratiju i ljudska prava”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here