Lična arhiva
Nemoćna: Snježana Plavšić Đurović

Zdravlje je najvažnije, i to nije samo rečenica nego istina. Ovim rečima počinje priču Snježana Plavšić Đurović (47) koja sa sinom Gregorom (14) živi u Mahovljanima kraj Laktaša. Oboje su bolesni, stalno kod lekara. Dečak je rođen sa retkom vrstom tumora jetre koji je saniran, ali su lekari otkrili da ima težak oblik skolioze. Snježana je udovica i, kao što su “Vesti” pisale, obolela je od karcinoma, a ima i 13 hroničnih oboljenja. Svim silama se bori da živi zbog sina jer, kako kaže, nemaju nikog svog, osim jedno drugo.

Ova nemoćna majka dobila je donaciju iz Bad Homburga od anonimnog donatora koji godinama pomaže siromašne i bolesne u otadžbini.

– Hvala divnom čoveku, hvala mu što misli na nas nemoćne. Neka mu Bog podari zdravlje i sreću – kaže nesrećna Snježana.

Teški dani

– Gregoru je skolioza pomerila karlicu u levu stranu, kuk se povukao iz ležišta i podigao. Osetljivog je zdravlja, u međuvremenu je ležao koronu i od tada ima gušenje. Kada je počeo da se savija na jednu stranu, uplašila sam se i hitno ga vodila kod svih specijalista. Ustanovljeno je da mu kosti, koje su se pomerile, pritiskaju vitalne organe i ako ne bude bolje, možda će ga zadržati u bolnici – priča nam kroz suze.

Snježana je pre skoro devet godina obolela od karcinoma materice, ostala bez jednog bubrega, otkazala joj je štitna žlezda, prebolela je emboliju i tuberkulozu, živi sa trombom… Pluća joj rade, svega, 40 odsto. Skoro 15 godina, zbog bolesti, ne radi pa žive od davanja za tuđu negu i pomoć i dečjeg dodatka. Novac, ni blizu dovoljan, jer samo na grejanje godišnje ode minimum 500 evra. Na lekove, 200 evra, pa je svoju terapiju prestala da kupuje i stanje joj se pogoršalo. I ona i sin bi zbog bolesti trebalo da budu na posebnom režimu ishrane, ali je to za njih nemoguća misija.

– Gregoru je bolest koju je imao od malih nogu narušila imunitet, pa mu osim ozbiljne nege treba i kvalitetna ishrana puna vitamina i minerala. Ali nije bilo para za oboje, pa sam jela hleb i margarin četiri godine i odricala se svega da bih mu obezbedila namirnice neophodne za jačanje organizma – priča požrtvovana majka.

Ono što dobiju, kaže, maksimalno štedi da bi sastavili mesec, ali ni tako ne uspeva. Kuću u kojoj su sin i ona izgradio je njen pokojni otac. Od tada, godinama, na njoj ništa nije rađeno jer para za popravku nema.

Snježana sa sinom Gregorom

Jad i beda

– Voda je krenula kroz krov i balkon iznad ulaznih vrata, pa se tu kruni zid i u stalnom sam strahu da će početi da otpadaju komadi. Još više me plaši da može da dođe do požara zbog starih instalacija – jada se ona.

Nema ko da im pomogne osim dobrih ljudi u ova preteška vremena koja su za njih poseban vid iskušenja.

– Kada je čovek bolestan sve je stostruko teže – priča Snježana Plavšić.

Kaže, nije lako živeti od tuđe milostinje i to ne bi nikome poželela.

– Zbog svega što me je snašlo, nisam u mogućnosti da obavljam svakodnevne poslove, a još manje da pronađem neko zaposlenje koje bi značilo bolji život za mog Gregora. Zbog osteoporoze sam četiri puta lomila nogu, pa moram da pazim da se to ne ponovi. Snage nemam, a gledam da ja uradim po kući što više, da ne opteretim sina da on to radi, jer ako oboje bolest prikuje za krevet, nema ko da nam pomogne – objašnjava i ističe da joj je jedina radost što je sin odličan đak, pa njeno odricanje i borba nisu uzaludni.

Da bi ga odškolovala potrebna joj je pomoć dobrih ljudi.

– Teško je moliti da neko da i ne bih to radila da nije reč o mom jedincu. Sin Gregor i neizmerna ljubav prema njemu daje mi snagu da nastavim da se borim, koliko god to bilo teško. Ponekad mi se čini da su prepreke nepremostive, ali majčinska ljubav ne zna za odustajanje. Dajem sve od sebe da moje dete ne oseti muke koje su nas snašle – navodi ona.

Zbog sina ne dozvoljava sebi da padne u očaj. Kaže, samo da poživi dok ne odraste i bude u mogućnosti da brine sam o sebi. Zato je prinuđena da se obrati dobrim ljudima koji mogu da pomognu Gregorovo srećnije detinjstvo, a njoj da ga izvede na pravi put.

Skriva loše stanje

Snježana se seća kako je sin jednom prilikom pitao, kada je bila bolesna, kako je, pošto je nije video u krevetu.

– Pritom sam imala nekoliko operacija u to vreme i sve sam zbog njega na nogama prebolela. Ne dozvoljavam da on oseti i da brine zbog mojih bolesti – objašnjava nam Snježana.

Kako pomoći

Svi koji žele da stupe u kontakt sa Snježanom Plavšić Đurović radi pomoći mogu to učiniti na adresu: Mahovljani, 78 250 Laktaši ili na broj telefona: +387 66 768 601. Njen račun je:

IBAN: BA395620998121033815, SWIFT BIC: RAZBBA22

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here