EPA/Felipe Trueba

Bela kuća je saopštila danas da je “ogorčena” izraelskim vazdušnim napadom na Gazu u kojem je poginulo sedam radnika humanitarne organizacije Svetska centralna kuhinja (WCK), navodeći da je predsednik SAD Džozef Bajden nazvao osnivača te humanitarne grupe i izrazio mu saučešće.

– Bili smo ogorčeni kada smo saznali za napad IDF u kojem su ubijeni brojni civilni humanitarni radnici WCK – izjavila je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer tokom brifinga za novinare u Vašingtonu, prenosi Rojters.

Na pitanje da li će SAD osuditi izraelski vazdušni napad, Kirbi je rekao da se korišćenje reči “ogorčenje” u saopštenju Bele kuće može okarakterisati kao osuda napada.

– Bajden je rekao osnivaču WCK Hozeu Andresu da će jasno dati do znanja Izraelu da humanitarni radnici moraju biti zaštićeni – navela je Žan-Pjer.

U udaru na lokaciju na kojoj je radila WCK poginuli su građani Australije, Velike Britanije, Poljske kao i Palestinci i dvojni državljanin SAD i Kanade.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je ranije izjavio da je jučerašnji udar izraelske vojske u kojem su stradali radnici WCK “tragičan i nenameran”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here