I Hrvati darivali ikone

0

Crkva Lazarica je 1940. godine proglašena manastirom i metohom mana­stira Krke
 

Ova svetinja počela je da se gradi 1874. godine, ali se gradnja veoma sporo odvi­jala, čitavih 15 godina. Episkop Stefan je, naime, ipak odlučio da se hram posveti svetom knezu Lazaru, budući da se 1889. godine obeležavala 500-godišnjica od Kosovskog boja.

 

Bitka za sveca

Dalmatinska Lazarica je prvobitno bila posvećena svetim Joakimu i Ani, jer su u vreme njene gradnje austrougarske vlasti zabranjivale podizanje crkava i manastira Srbi­ma svetiteljima, plašeći se nacionalnog buđenja srpskog naroda u Hrvatskoj. Zahvaljujući upornosti i strpljivosti episkopa dalmatinskog Stefana, manastir je ipak posvećen srpskom svetitelju, a ostalo je zabeleženo u "Srpskom listu" da se na osvećenju hrama okupilo više od 7.000 vernika.

Godinu kasnije, u blizini ovog manastira, prošla je železnička pruga, a stanica je nazvana Kosovo. Taj naziv nosi i danas. Železnicom su svake godine počele da se slivaju sve veće mase pravoslavaca iz čitave Dalmacije, a mnoge posetioce privlačila je i nesvakidašnja lepota manastira, građenog tesanim kamenom i sa dragocenim, ukrašenim ikonostasom.

 

Lazaricu su darivali mnogi dobronamerni ljudi. Zabeleženo je tako da je Nikodim Milaš priložio veliku ikonu kneza Lazara, dok su bogati trgov­ci Srbi, ali i Hrvati darivali polijeleje, manje ikone, krstove. Zvonik je podignut 1935. godine.

Crkva Lazarica je 1940. godine proglašena manastirom i metohom mana­stira Krke, i nazvana je Sveta Lazarica. Međutim, već u Drugom svetskom ratu bila je oštećena, a obnovljena je tek polovinom šezdesetih godina prošlog veka. Ponovo je stradala u zemljotresu 1970. godine. Usledila je ponovna obnova, tako da je na Vidovdan 1973. godine sve­čano osvećena, dok je nešto kasnije, za vreme episkopa Stefana Boce, obnovljena proslava Vidovdana na dalmatinskom Kosovu.

 

Manastir je ponovo teško stradao tokom krvavog raspada Jugoslavije, a 1999. godine, dolaskom episkopa dalmatinskog Fotija, počela je obnova ratom opustošene Eparhije dalmatinske, pa tako i Lazarice. Na Vidovdan 2008. godine manastir Lazarica konačno je oživeo, pošto je dobio igumana jeromonaha Simona Kuzmanovića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here