I “Jahu” u sporu Kine i “Gugla”

0

Gugl i Jahu su, izgleda, krenuli u ofanzivu na Dalekom istoku

 

Kineski "Jahuov" partner – "Alibaba grup" je, naime, kritikovao "Jahu" da je protekle sedmice podržao stav "Gugla" u vezi sa napadima hakera i navodnog ograničavanja privatnosti internet korisnika u Kini, prenele su novinske agencije.

 

Grupacija "Alibaba", u kojoj "Jahu" od 2005. godine poseduje 40 odsto akcija, označila je kao lakomisleno izjašnjavanje "Jahua" u vezi sa stavovima "Gugla" oko događaja vezanih za kinesku internet mrežu, a s obzirom, kako kažu, na nedostatak činjenica.

 

Obama i administracija podržavaju "svoju" firmu

Političari, na čelu sa predsednikom SAD Barakom Obamom su izjavili da podržavaju "Gugl" i njegova nastojanja da se u Kini izbori za slobodni pristup korisnika internet informacijama. Ministarstvo inostranih poslova SAD je saopštilo da će zbog hakerskih napada na američke kompanije predati Kini zvaničan diplomatski protest i tražiti objašnjenje nastale situacije.
Kina, međutim, nastoji da smiri napetost nastalu zbog ovog "internet" spora sa američkim "Guglom", ukazujući da se "situacija može rešiti i da taj spor neće uticati na odnose između Kine i SAD".

"Jahu" je protekle sedmice izjavio da se slaže sa stavovima "Gugla", prema kojima su hakerski napadi na njegovu kinesku internet mrežu "duboko uznemiravajući" i da se treba suprotstaviti narušavanju privatnosti korisnika interneta. Grupacija "Alibaba", koja poseduje najvećeg kineskog internet prodavca i najposećeniji kineski server "Alibaba.com", ima veoma napete odnose sa "Jahuom" još od odlaska nekadašnjeg šefa te kompanije Džerija Janga (Jerry Yang).

 

Krajem prošle godine "Jahu" je prodao svoj udeo u "Alibaba.com", a da o tome prethodno nije ni obavesto šefove grupe "Alibaba", podsećaju novinske agencije. "Gugl" je prošlog utorka saopštio da je u Kini postao meta kibernetičih napada, istovremeno zapretivši da će otići sa tamošnjeg tržišta ako ne uspe da se dogovori o dobijanju dozvole kineskih vlasti za "necenzurisani" internet pretraživač.

 

"Gugl" je, naime, saopštio da odbija da i dalje sarađuje sa kineskom vladom na filtriranju sadržaja na pretraživaču "google.cn." Kompanija "Gugl" je, kasnije, međutim, negirala informaciju koja se pojavila u javnosti da su, navodno, već doneli odluku o napuštanju kineskog tržišta i da su zaposlenima u toj zemlji odobrili plaćeni odmor.

 

"Majkrosoft" ostaje u Kini

Povodom ovog spora oglasio se i američki informaciono-tehnološki gigant "Majkrosoft" koji je, koristeći nastalu situaciju, saopštio da nema nameru da sledi primer "Gugla" i da ne planira da ode iz Kine.

Prema saopštenju "Gugla", jedan od glavnih ciljeva napada hakera bili su elektronski (i-mejl) računi kineskih aktivista za ljudska prava i kineskih disidenata koji koriste usluge "G-mejla" (Gmail). Agencija Rojters je, u međuvremenu, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, navela da je "Jahu" znao o kineskim kibernetskim napadima na njihovu kompaniju, kao i na "Gugl" i drugih oko 20 američkih firmi, pre nego što je "Gugl" to i javno saopštio.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here