Youtube/Televizija Šabac
Komunalna policija

Komunalna policija postala je u Srbiji komunalna milicija. Komunalci su dobili i veća ovlašćenja, a osim promene imena stigla je još jedna novina: milicajci će komunalni red zavoditi, ne kao dosad samo u gradovima već i u opštinama.

Novi Zakon, usvojen u Skupštini Srbije, čiji rad bojkotuje deo opozicije, komunalnim milicajcima omogućava da proveravaju identitet svedoka kršenja propisa, da izdaju prekršajni nalog, podnose zahteve za pokretanje prekršajnog postupka i zaustavljaju vozila. Mogu, takođe, da prave video i audio-snimke, koriste sredstva za vezivanje, palice i biber sprej u odbrani ili radi sprečavanja bekstva.

Moći će i da se kamufliraju u civile, jer zakon propisuje da iako treba da budu uniformisani, prema pisanom nalogu načelnika, posao mogu da obavljaju i u civilu. Komunalna milicija biće finansirana iz lokalnih budžeta, a prolaziće teorijsku i praktičnu obuku u trajanju od dva i po meseca. Opozicioni poslanici, koji učestvuju u radu parlamenta, kritikovali su veća ovlašćenja komunalnih milicajaca, koja otvaraju prostor za zloupotrebe i ukazali da je nedopustivo da bilo ko osim policije upotrebljava silu. Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić objasnio je da se zakonom ne urušava pravni poredak, kao i da ovlašćenja i nadležnosti pripadnika MUP i komunalne milicije nisu ista.