I nebo oplakalo srpske ratnike

0

 

Događaj je proistekao iz ideje ravnogorskog čelnika Vlade Stefanovića uz angažovanje Saveza Srba Francuske. Bio je to, na groblju srpskih ratnika Tije, memorijalni molitveni vidovdanski parastos i skup gde su se pridružili nosioci trofejnih zastava nekoliko zemalja.

Počelo je horski otpevanim himnama "Bože pravde" i "Marseljeza", a svečana ceremonije održana je po kiši, ali u toplini ponosa što smo potomci naroda koji je spreman da gine za slobodu i otadžbinu.
 

Uz tiho anđeosko pojanje beogradskog Umetničkog ansambla "Kralj Petar Prvi", bogoslužio je otac Slaviša, a u visine se uzdizalo "Vječnaja pamjat". Zaključeno je sa: "Slava vojnicima i vojskovođama, ovde sahranjenim sa nadom u vaskrsenje. Večni im spomen u carstvu nebeskom. Budimo dobri potomci da bismo bili još bolji preci."
 

Zavet ratnika

U ime Udruženja "Kralj Petar Prvi", počasni predsednik Petar Milić uručio je glumcu Vladimiru Đorđeviću "Zavet srpskog ratnika" i medalju, a Goranu Stojanoviću Zahvalnicu za učinak u prikupljanju humanitarne pomoći.

Na jarbolu, nad poljem 756 spomenika, vijorile su se zastave prijateljstva, srpska i francuska. Među krstovima je i muslimanski turbe Esada-paše Toptama na kome piše: "Umro za domovinu 1914 – 1918."

Činu obeležavanja Vidovdana i jubileja Prvog svetskog rata prisustvovali su izaslanik Ministarstva odbrane pukovnik Zoran Rašeta, konzuli Nina Veličković i Nataša Božović. Brojne dijasporce predvodili su Romeo Milošević, predsednik Saveza Srba Francuske, i Mića Aleksić, počasni predsednik. Program je vodila Dragana Pajović, a protokol David Mišel. Istu ulogu obavio je pred spomenikom Neznanom junaku pod Trijumfalnom kapijom.

Cvetne simbole namenjene srpskim herojima položili su predstavnici Saveza Srba Francuske, Svesrpske zajednice Francuske, Udruženja Kraljevine Srbije "Kralj Petar Prvi" i Federacija Istočnog fronta.

Nenad Stojanović je pročitao pismo koje je Parižanima uputio princ Aleksandar Karađorđević, koji se s pijetetom sećao prve savezničke pobede na Ceru 1914. godine, osećaja da se za slobodu treba boriti i istakao ulogu Francuske koja nam je pritekla u pomoć, a potom primila ranjene i bolesne, školovala đake i studente, iz čega se rodilo ratno prijateljstvo, te napomenuo da su dani jubileja mogućnost za ispravku greški.

Srđan Srećković iz Ravnogorskog pokreta, kao autor knjige "1.300 kaplara", potresno je oživeo neponovljivi fenomen da na bojnom polju jurišaju i srpska deca. Kad je to video, austrougarski komandant je rekao: "Ovaj rat gubimo."
 

Glumac Pozorišta mladih iz Kragujevca Vladimir Đorđević izgovorio je besedu Sv. vladike Nikolaja "O kandilu vere koji ne sme da se ugasi", a beogradska glumica Mirjana Đurđević "Lazarevu kletvu" (Ko je Srbin i srpskoga roda, a ne došao na polje Kosovo…").

 

Verni potomci

Prisutnima su se obratili predsednik Federacije Istočnog fronta admiral Anri Lakaj i Romeo Milošević:
"Francuski Srbi nisu zaboravili ko su, pamte svoje pretke, verni su potomci, živela Srbija, živela Francuska!"
– Impresioniran sam! Fantastično! Jak utisak, spomenici i ljudi. U ovoj tišini osećam duh koji provejava, heroje koji su dali živote za sve nas. O tome treba da se uči, ali, nažalost, malo je mladih prisutno – ponosno držeći zastavu primetio je Željko Vukić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here