Jeftiniji roming u zemljama EU

0

Telefoniranje, slanje SMS poruka i korišćenje interneta u inostranstvu na teritoriji Evropske unije biće od danas, 1. jula, jeftinije. Troškovi neomiljenog rominga smanjiće se stupanjem na snagu nove evro-tarife. Mnogi političari pozdravili su ove izmene, ocenivši ih kao "pravi korak u dobrom pravcu", međutim, krajnji cilj ostaje potpuno ukidanje veće tarife, što bi trebalo da se dogodi 2016. godine.
Novi zakon predviđa da se cena od 24 centa, koja sada važi za telefonske pozive, smanji na 19 centi za minut. Cena na dolazeće pozive biće manja za 30 odsto i iznosiće do 5 centi po minutu. Slanje SMS poruke iz rominga će koštati 6 centi, što je 25 procenata manje nego do sada. Najveće sniženje je na cenu "daunloudovanja" podataka sa interneta. Cena će biti čak 56 odsto niža nego do sada i iznosiće 20 centi po minutu. Sve navedene cene su doduše neto, dakle bez uračunatog poreza na promet.
Evro-tarifu za mobilnu telefoniju EU je uvela još pre sedam godina. Cilj je tada bio da se uvedu gornje granice cena, a kasnije su one polako snižavane. Za korisnike je bitno i to što je odluka Evropske komisije da su firme mobilne telefonije u obavezi da obaveste potrošače čim pređu u zonu inostrane telefonije. Ova informacija šalje se SMS-om i mora da sadrži podatke o cenama korišćenja telefona.
U pograničnim oblastima mnogi korisnici imaju problem sa telefonskim ponuđačima iz susednih zemalja, jer telefoni automatski prelaze iz lokalne u inostranu mrežu, čime njihovi troškovi za telefon skaču. Zbog toga je razumljiv cilj političara da u što skorije vreme ove razlike potpuno ukinu.
Provajderi mobilne telefonije, naravno, nisu podjednako oduševljeni novim smanjenjem cena, tako da neki već najavljuju da će smanjenje zarade, koje će biti posledica novog zakona, morati da kompenzuju tako što će unutrašnje telefoniranje biti skuplje. Ima i suprotnih primera: tako je E-Plus preko svojih servisa Aldi Talk i Blau uveo podjednaku cenu minuta od 9 centi, svejedno da li je korisnik u Nemačkoj ili nekoj od zemalja Unije.

 

 

Iz Srbije i dalje "papreno"

Zaštitnici potrošača ipak upozoravaju korisnike telefona da budu svesni da ovo sniženje generalno važi samo za putovanje u okviru zemalja EU, ali da, primera radi, u Srbiji ili Turskoj provere cene da ne bi došli u neprijatnu situaciju sa vrtoglavim računima.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here