youtube.com/Miloš Serbia

Demuš Šaša iz Instituta za Evropske politike Kosova u izjavi za Kosovo Onlajn ocenjuje da je otvaranje ambasade u Jerusalimu negativna strana uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela, ali ipak smatra da ta odluka, koja je suprotna spoljnoj politici EU, neće imati negativne posledice po Kosovo.

– Uspostavljanje diplomatskih odnosa je vrlo važan korak konsolidacije međunarodnog priznanja Kosova. S druge stranem negativna je odluka da ambasada Kosova bude u Jerusalimu, imajući u vidu da su u okviru međunarodnih odnosa samo dve zemlje donele takvu odluku – SAD i Gvatemala. Takva odluka je u suprotnosti sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 242, koja je zakonska osnova međunarodnog konsenzusa koji traje 50 godina. Verujem da je Kosovo trebalo da sledi primer ostalih zemalja i da ambasadu otvori u Tel Avivu – kaže Šaša.

On ističe da uprkos tome što se ova odluka Kosova ne podudara sa spoljnom politikom EU, neće biti prepreka na evropskom putu Kosova.

– Evropska unija će i ubuduće ponavljati da je ova odluka u suprotnosti sa njihovom spoljnom politikom i nastaviće da poziva Kosovo da ambasada bude smeštena u Tel Avivu, a ne u Jerusalimu – navodi Šaša.

Prema njegovim rečima, priznanjem od strane Izraela neće biti prekinuta blokada po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova od drugih država koje to do sada nisu učinile.

– Postizanje konačnog dogovora sa Srbijom je ključ uspeha po ovom pitanju. Ne očekujem neki ozbiljan napredak u ovom smislu. Ono na čemu Srbija i Kosovo treba da se angažuju jeste dijalog. Jedino će dijalog i eventualni konačni sporazum biti taj momentum koji će ubediti ostale zemlje da priznaju nezavisnost Kosova – zaključuje Šaša.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here