Tanjug

Istraživač Centra za evropske politike Miloš Pavković kaže da i Beograd i Priština čekaju političke promene koje potencijalno mogu da se dese posle izbora u Evropskoj uniji i SAD i da zbog toga ne žele da se aktivnije angažuju u dijalogu i u primeni sporazuma jer se nadaju da bi te promene ojačale njihovu poziciju i samim tim nešto promenile u dijalogu i u odnosu snaga Srbije i Kosova.

– Imamo ozbiljan zastoj u dijalogu. Nakon proboja sa Ohridskim sporazumom koji je bio korak u dobrom smeru u kontekstu normalizacije odnosa, imamo više od godinu dana konstantnih kriza, tenzija, unilaterlanih poteza i jedne i druge strane što suštinski dovodi u opasnost primenu samog sporazuma i njegovu sudbinu. Imali smo primer Vašingtonskog sporazuma iz 2020. koji je pao u drugi plan i čini se da sada postoji opasnost da i Ohridski sporazum ostane mrtvo slovo na papiru. Mislim da je to glavna zabrinutost EU i Miroslava Lajčaka – da iako su uspeli da dovedu dve strane do sporazuma, da će on ostati slovo na papiru. Čini mi se da je cilj rundi dijaloga koje se održavaju ovog i prošlog meseca da EU spasi sporazum koji je postignut i da se predupredi njegov zaborav – kaže Pavković.

Kako dodaje, to će biti težak zadatak koji će zavisiti i od geopolitičkih promena na terenu i od političke volje Beograda i Prištne da se dijalogom ozbiljnije pozabave.

– Miroslavu Lajčaku ističe manadat krajem avgusta a početkom juna nas očekuju izbori za Evropski parlament, administracija u Briselu se polako rasformira i ulazi u kampanju i tehnički mandat, njima su ruke vezane i neće želeti i neće imati legitimet da se bave velikim pitanjima. Shodno tome i dijalog Beograda i Prištine je na “stend baju” – ističe Pavković.

1 COMMENT

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here