I vladika postao agresor?!

0

Negodovanje pakračkih "branitelja" zbog postavljanja vladike slavonskog Jovana (Ćulibrka) za vikarnog episkopa patrijarha srpskog u Pakracu podseća na najrigidniji period u kome je delovala Nezavisna Država Hrvatska, smatra predsednik Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.
– Najbolja potvrda za to je najava protestnog skupa, od čijih učesnika se može očekivati da predlože ukidanje kanonske nadležnosti Srpske pravoslavne crkve na prostoru Hrvatske i opoziv novoustoličenog episkopa Jovana – rekao je Budimir za Srnu.
On kaže da je poznato da je u Hrvatskoj predizborna kampanja, ali, kako je ocenio, ovo je već prevazišlo svaku meru.
Portal Dnevno.hr preneo je da je u Pakracu za 17. oktobar u bioskopskoj sali Hrvatski dom planirano održavanje javne tribine pod nazivom Sve za Hrvatsku – Hrvatsku nizašta, gde će mnogi hrvatski "oficiri i dragovoljci" govoriti o značaju postavljanja "niškog specijalca" vladike Jovana za vikarnog episkopa patrijarha srpskog u Pakracu.

Crna vremena
– Nažalost, mislili smo da je Hrvatska nakon ulaska u EU promenila neke svoje stavove i prihvatila vrednosti i standarde za koje se zalažu zemlje članice EU – rekao je Budimir.
On je dodao da su "vernici u zapadnoj Slavoniji već na velikim iskušenjima i sa ovakvim idejama sigurno se nemaju ničemu dobrom nadati".
– Verovali smo da će izborom novog ekiskopa Jovana doći neka bolja i srećnija vremena i za ovaj deo našeg napaćenog naroda, ali ovakvim odnosom i osudom episkopa Jovana, bez pokrića, agonija će biti nastavljena. Ovakvo delovanje preti da uruši krhki mir koji je teškom mukom uspostavljen – konstatovao je Budimir.

Organizator poziva sve građane Hrvatske, a posebno hrvatske "branitelje" da na taj dan dođu u Pakrac, "pokažu dostojanstvo, ali i iskažu negodovanje".
"Branitelji" Pakraca tvrde da se vladika Jovan tokom "Domovinskog rata", kao pripadnik padobranske jedinice "niških specijalaca" borio na najtežim područjima, među koje se može svrstati i grad Pakrac i grad Lipik, kao i okolna mesta.
Njegovo preosveštenstvo vladika slavonski Jovan nije učestvovao u ratnim dejstvima u Slavoniji 1991. godine, podseća Srna. U manastiru je od avgusta 1991. godine, a u Vojsci Srbije od 2002. u svojstvu vojnog sveštenika.
Budimir zaključuje da se protestima želi dati podrška takozvanoj Hrvatskoj pravoslavnoj zajednici, koja već deluje na području Dalmacije i otvoreno zagovara genocidne ideje protivne hrvatskom Ustavu i normama evropskog demokratskog društva.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here