Ubijaju i umiru za Islamsku državu

0

BERLIN – Njemački list "Zidojče cajtung" (ZC) navodi da Kosovo i BiH prednjače u regrutaciji džihadista sa Balkana, te da, "kao i u drugim siromašnim balkanskim zemljama sa visokom stopom nezaposlenih, i na Kosovu raste uticaj radikalnih snaga". Prema procenama kosovske bezbednosne službe i američke CIA, u ratovima na Bliskom istoku bilo je 150 ljudi sa Kosova. Riječ je i o 140 osoba iz Albanije, 30 iz Crne Gore i 20 iz Makedonije. "Balkan je, pored zapadnih zemalja sa brojnom muslimanskom manjinom, kao što su Francuska, Belgija i Engleska, postao jedan od glavnih oblasti za regrutaciju u Evropi boraca za Islamsku državu (ID) i druge radikalne grupe", piše list, navodeći i Bosnu, kao zemlju sa 40 odsto muslimana, gdje postoji još od vremena rata, početkom devedesetih godina, veza sa radikalnim islamom. "Proteklih godina su se islamske fondacije, često sa saudijskim novcem, pojačano angažovale u Bosni", piše ZC.
x Vlasti na Kosovu su u avgustu i septembru uhapsile oko dvanaestak navodnih veterana ID i agitatora, kao i 15 islamista, osumnjičenih za terorizam, kršenje ustava i potpaljivanje religiozne mržnje. Među uhapšenima su i Fuad Ramići, vođa islamske partije Lisba, kao i 12 imama, među kojima je i prištinski imam Šefćet Krasnići, a ta akcija naišla je na podršku američke vlade. Međutim, neki posmatrači na ceo taj slučaj gledaju sa skepsom, jer se "predsednik kosovske vlade Hašim Tači i njegova partija DPK godinama i nisu tako loše razumjeli sa islamistima", piše ZC.
x Apelacioni sud Kosova donio je odluku o oslobađanju 11 od 15 uhapšenih, a takođe i u Bosni, uhapšeni su već oslobođeni. "Muslimani iz Evrope ubijaju i umiru za ID. Mnogi od njih dolaze iz Bosne, Srbije i Kosova. Vlade odgovaraju talasom hapšenja, takođe i protiv imama", ističe ZC. "Čak su i građani Srbije, koja je pretežno nastanjena pravoslavcima, išli na Bliski istok", piše list, ukazuje da je bar nekoliko mladih muškaraca iz Novog Pazara, sudeći prema izjavama očajnih roditelja, proteklih godina išlo na Bliski istok. ZC objašnjava da u Sandžaku živi muslimanska manjina i da je tamo jedan poziv na Fejsbuku izazvao pažnju – riječ je o pozivu da muslimani u Novom Pazaru osnuju mudžahedinsku armiju, da bi branili region od srpskih nacionalista. Prema ZC, srpski nacionalisti kritikuju već nekoliko godina rastuću javnu ulogu islama u Novom Pazaru i poziv je bio reakcija na komentar jednog srpskog nacionaliste. List navodi da Srbija, kao i druge balkanske zemlje, želi da pooštri Krivični zakon kako bi islamskim grupama otežala regrutaciju boraca, uz zatvorsku kaznu prekršiocima i do 10 godina. Slične zakone imaju i BiH i Makedonija, a Albanija, Kosovo i Crna Gora pripremaju te akte. Kada je riječ o Makedoniji, list navodi da je predsjednik te države Georgi Ivanov krajem septembra iskoristio svoj govor u Ujedinjenim nacijama da pozove EU i NATO da što pre prime njegovu zemlju, jer u protivnom postoji opasnost da radikalni islamisti ispune "vakuum" na Balkanu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here