Lična arhiva
Nastavnica Marija Aleksić i učesnici programa

U sabornom hramu Svetog Save u Berlinu održana je Svetosavska akademija učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku koju organizuje Ministarstvo prosvete Srbije. Pre akademije, a posle liturgije, protojerej stavrofor Radomir Kolundžić prelomio je slavski kolač sa učenicima.

U uvodnom delu programa nastavnica Marija Aleksić pozdravila je sve prisutne goste i zahvalila sveštenstvu, predstavniku Ambasade Srbije, konzulu Draganu Popoviću, predstavnicima srpskih klubova, roditeljima i učenicima na kontinuiranoj i lepoj saradnji koja traje već godinama i doprinosi svakodnevnom napretku i razvoju Srpske dopunske škole.

Učenici su na početku kulturno-umetničkog programa složno i gromoglasno otpevali himnu Svetom Savi. Mlađim đacima je pripala čast da recituju stihove posvećene najvećem srpskom svetitelju, dok su stariji učenici sa velikom dozom ozbiljnosti izvodili dramske igrokaze, legende o Svetom Savi i raznolike muzičke numere.

Ovo je Srbija: Anđel Vasić

Učenica Natalija Stojilković otpevala je pesmu “Deca neba”, dok je Anđel Vasić na violončelu odsvirao numeru “Ovo je Srbija”. U završnici programa prisutna publika je otpevala sa dečjim horom “Mariju slavnu” i na pravi način obeležila kraj ovogodišnje Svetosavske akademiju.

Nastavnice Srpske dopunske škole Marija Aleksić i Mirjana Stefanović nisu krile veliko zadovoljstvo i čast što su učenici uložili maksimalan trud i rad da priredba bude realizovana na visokom nivou.

– Ni o jednom svecu, osobito o svecu Srbinu, ne priča se toliko kao o Svetom Savi. U tim pesmama i pričama iznosi se svuda njegova velika mudrost i svetost, kao prvog prosvetitelja i učitelja našeg naroda – istakla je nastavnica Mirjana Stefanović.

Pozitivni utisci mogli su se čuti i kod roditelja, koji su izrazili zahvalnost što se i u dijaspori nastavlja tradicija naših predaka i proslavlja jedan od najznačajnijih praznika našeg naroda – Savindan.

Najmlađi su recitovali

Paketići

Po završetku akademije učenici i sva deca dobili su paketiće koje je pripremila srpska pravoslavna crkvena opština u Berlinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here