Identifikovano oko 100 žrtava iz Tomašice

0

U grobnici Tomašica identifikovano je oko 100 kompletnih posmrtnih ostataka
 

U ovoj grobnici pronađeno je 275 kompletnih i 120 nekompletnih posmrtnih ostataka, na čijoj se identifikaciji intenzivno radi.

 

Brzina procesa identifikacije neko vreme je bila limitirana zbog broja DNK-a nalaza žrtava, a aktivnosti na identifikaciji u poslednje vreme su intenzivirane.

 

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH dao je odgovarajuća uputstva, odnosno naredbe svim učesnicima u postupku konačne identifikacije žrtava, da se proces identifikacije završi do kraja juna.

 

Tužilaštvo BiH očekuje da udruženja građana sa područja opštine Prijedor i članovi porodica žrtava pruže pomoć nadležnim organima u procesu identifikacije, kako bi on bio obavljen u datom roku i omogućeno da sahrana žrtava bude obavljena planiranog datuma, 20. jula.

 

Uporedo sa procesom identifikacije, tim tužilaca i ovlaštena službena lica zajedno sa policijskim agencijama intenzivno vrše uzimanje izjava od svedoka i porodica žrtava, te preduzimaju druge istražne radnje s ciljem procesuiranja odgovornih za zločin čije su žrtve pronađene u Tomašici.

 

Tužilaštvo BiH je još jednom pozvalo institucije vlasti i međunarodnu zajednicu da podrže proces traženja i identifikacije nestalih lica u BiH.

 

U BiH se još traga za oko 7.000 nestalih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here