Vesti

Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi, složno je u subotu ujutro zapevalo nekoliko hiljada učesnika i posetilaca 43. Svetosavskog omladinskog festivala u manastiru Novi Kalenić pokraj Kanbere.

Tradicionalna manifestacija koju organizuje Mitropolija australijsko-novozelandska Srpske pravoslavne crkve, i ove godine je okupila folklorna društva crkveno-školskih opština i ansamble sa prostora Teritorije glavnog grada Australije (ACT), Novog Južnog Velsa i specijalne goste iz Kvinslenda, koji su proveli dva nezaboravna dana na manastirskom imanju.

Vladika Siluan s predstavnicima diplomatskog kora i sveštenstvom je otvorio 43. Svetosavski festival

Dešavanja u okviru festivala počela su već u petak predveče, kada je u manastirskom hramu održana večernja služba, kojom je najavljen veliki sabor zajednice. Prvi zvanični festivalski dan, u subotu ujutro, otvoren je svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio episkop australijsko-novozelandski gospodin Siluan, uz sasluživanje sveštenstva sidnejskog namesništva.

Devojke iz Folklornog društva Kanbera

Posle osvećenja slavskog znamenja i besede episkopa, usledila je litija oko hrama u kojoj je učestvovao veliki broj vernika. Zatim se prešlo na plato ispred manastirske sale, gde su nastavili da pristižu gosti iz Sidneja, Vulongonga i drugih sredina, a nešto iza podneva 43. Svetosavski festival prigodnim govorom otvorio je vladika Siluan.

Litija oko manastirskog hrama

U svom obraćanju posebno je pozdravio uvažene zvanice iz diplomatskih krugova – ambasadore Srbije i Rusije, Radeta Stefanovića i Alekseja Pavlovskog, kao i generalnog konzula Srbije u Sidneju, gospođu Jasminu Pekmezović.

Igralo se kolo na platou ispred manastirske sale

Neposredno uoči početka kulturno-umetničkog programa, koji je otvorila najmlađa grupa domaćina iz folklornog društva pri crkvi Svetog Save u Fareru, kraće pozdravne govore održali su ambasadori Stefanović i Pavlovski, kao i koordinator festivala i starešina hrama u Fareru, otac Branko Bosančić.

Volonteri s ocem Brankom Vasilićem

– Svima vam želim srdačnu dobrodošlicu i lepe trenutke uz igru i pesmu naše dece i omladine iz Kanbere, Sidneja, Vulongonga i Brizbejna. Pred nama je budućnost naše zajednice na ovim prostorima, nove generacije koje će u decenijama koje dolaze nastaviti da čuvaju i neguju jezik, istoriju i tradiciju srpskog naroda na Petom kontinentu – poručio je otac Branko, uputivši posebnu zahvalnost vladiki Siluanu i vrednim volonterima koji su doprineli da Svetosavski festival protekne kako se samo poželeti može.

Najmlađa grupa iz crkve Sveti Sava u Fareru je otvorila program

Imajući u vidu da je među četrdesetak članova zajednice iz Kanbere, koji su uložili ogroman trud u organizaciju događaja bio i značajan broj mladih iz lokalnog folklornog društva, jasno je da za budućnost ove tradicionalne manifestacije ne treba da brinemo, jer već su tu oni na kojima će festival sutra ostati.

Najmlađi članovi KUD Karađorđe

Tokom dvodnevnog programa nastupilo je ukupno deset folklornih društava i ansambala sa oko 350 izvođača svih uzrasta – od mališana predškolskog uzrasta, do studenata i odraslih u svojim dvadesetim, pa i tridesetim godinama.

Nastup mladih iz Farera

Pored domaće tri grupe iz Farera i devojaka iz Folklornog društva Kanbera, gostima su se predstavile i folklorne grupe iz Srpskog centra u Bonirigu, zatim CŠO Sveti Sava iz Monavejla, grupa Kalenić iz crkve Svetog Nikole u Brizbejnu, folkloraši Lazarice iz Sidneja, kao i grupe iz crkve Sveti Jovan krstitelj u Daptu i specijalni gosti iz crkve Sveti Nikola u Vajkolu.

Prvi izvođački ansambl KUD Karađorđe iz Sidneja

Najbrojniji među učesnicima bili su članovi Kulturno-umetničkog društva Karađorđe kojih je iz Sidneja doputovalo čak 120, podeljenih u pet grupa – od najmlađih, pa do prvog izvođačkog sastava. Svi oni, na čelu sa upravom koju predvodi predsednica Nataša Bulatović, zaslužili su najiskrenije pohvale za način na koji su se odazvali pozivu i uveličali svečanost u manastiru Novi Kalenić.

Publika i zvanice su s pažnjom pratili nastupe folklornih grupa

Marljivi domaćini su se zaista pobrinuli za svaki detalj. Pored izobilja domaćih kulinarskih specijaliteta, uređenog manastirskog kompleksa i srdačne dobrodošlice, organizovali su i ćoše za najmlađe, gde su deca uživala u igri na velikom gumenom dvorcu za skakanje, kao i druge zabavne igre.

U subotu ujutro je održana liturgija povodom hramovne slave manastira

Po ocenama mnogih posetilaca, Svetosavski omladinski festival odavno nije bio ovako dobro posećen i bolje organizovan. Na rastanku, i svi učesnici su izrazili svoje oduševljenje i najavili dolazak i dogodine, kada domaćini očekuju još masovniji događaj i bogatiji program.

Oduševljeni gosti iz Brizbejna

Posebno zadovoljstvo organizatorima iz Kanbere priredio je dolazak dragih prijatelja iz dalekog Brizbejna. Po prvi put na Svetosavskom festivalu je učestvovala folklorna grupa iz crkve Sveti Nikola u Vajkolu, koja je prevalila čak 1.200 kilometara u jednom smeru kako bi ispunila dato obećanje i učestvovala na ovoj velikoj manifestaciji.

Gosti iz Brizbejna bili su oduševljeni gostoprimstvom domaćina, koji su ih dočekali u petak uveče u crkvenoj Sali u Fareru, gde su zajedno proveli nekoliko sati u druženju uz bogatu trpezu. Takođe, folkloraši iz Brizbejna su pobrali sve simpatije publike, pošto su jedini uz domaćine nastupali oba dana Svetosavskog festivala.

Muzika za “desetku”

Pored bogatog kulturno-umetničkog programa, nisu izostali i dobra živa muzika, pesma i pravo narodno veselje. Za više od 3.000 posetilaca festivala svirao je poznati Orkestar Dragana Vujadinovića, koji je nastupio zajedno sa pevačicom Kristinom Belom iz Sidneja.

Vesela atmosfera, pesma i igra na prostranom platou ispred manastirske sale najbolji su pokazatelj da su umetnici izvanredno obavili svoj posao – čista desetka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here