D. Timarac
Tanja Zupković i Goran Nikolić

Sabor Srba Australije pokazaće i ovog vikenda svoju tradiciju, lepotu mladosti i njene razigranosti ne samo pred sopstvenom zajednicima, već i pred Australijancima drugog porekla i brojnim turistima koji će prolaziti najlepšim delom Sidneja. Srpski festival će i ove godine biti obogaćen učešćem mnogih muzičkih orkestara svih žanrova, folklornih grupa, kao i vokalnih solista.

Pored mnogih ansambala iz Australije, predstaviće se i kraljevačka “Riznica” koja je stigla iz Srbije i već je nizom gostovanja osvojila srca mnogih ljubitelja tradicionalnih igara.

Ovdašnju plejadu folkloraša svih uzrasta predvodiće pre svega sidnejska društva, među kojima će najbrojniji biti folkloraši iz Srpskog kluba u Bonirigu.

– Bonirigu je pripala čast da ove godine i otvori i zatvori festival – kaže Tanja Zupković, koordinator folklora pri Srpskom klubu. – Prvog dana će igrati šest naših grupa, a u nedelju dve. Najmlađi će se predstaviti sa ranije uvežbanim koreografijama, a najstarija grupa će igrati dve nove koreografije koje je pripremio naš koreograf Stanko Dimitrijević.

Dok će prvi blok u subotu pripasti omladini iz Boniriga, drugi deo programa prvog dana biće u znaku četiri ansambla folklorne akademije “Krug”, koji vodi Goran Nikolić, koreograf bogatog iskustva.

– Radeći već 15 godina na popularizaciji narodne igre, mogu da kažem da se sve veći broj mladih interesuje i ozbiljno shvata značaj naše kulture i tradicije. Bez obzira na asimilaciju i sve veći broj mladih koji su rođeni ovde, određene granice su pomerene – kaže Goran.

Nikolić pritom pre svega misli na godine u kojima se ljudi bave folklorom.

– Kada sam došao u Australiju sa željom da popularišem tradicionalne igre, naišao sam na brojne predrasude a iznenađenje je bilo kada sam čuo da većina omladine ima mišljenje da posle osamnaeste godine postaju matori za folklor. Bilo je i opravdavanja poput onog da je vreme za studije ili da se uskoro treba zaposliti. Srećom, vremenom su takve predrasude pale i mnogi su shvatili da može da se igra dugo i da folklor u stvari postane način zdravog života. Mladi su takođe postigli dobru socijalizaciju družeći se sa vršnjacima iz zajednice. Stvaraju se čvrsta prijateljstva, ali i veze, pa sam imao prilike da idem na mnoge veridbe i svadbe, ali i na krštenja dece parova koji su se zbližili kroz folklor… Mladi su počeli da shvataju da su prijateljstva nastala uz igru trajna i da igra postaje iskorak iz svakodnevice – istakao je Nikolić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here