Z. M.
Okupili se članovi svih generacija

Najstariji naš klub u Austriji, Jedinstvo iz Beča, proteklog vikenda proslavio je Dan žena. Od svog osnivanja, pre 54 godine, Jedinstvo ne zaboravlja na praznik posvećen lepšem polu i uvek ga obeležavaju sa prijateljima iz austrijskih institucija. I ovaj put su zvaničnici Austrije, predsednik bečke opštine Leopoldštat, u kojem se nalazi sedište kluba, Aleksander Nikolaj i predsednica Radničke komore Austrije (AK) Renate Anderl prisustvovali proslavi Dana žena.

Izvođački ansambl

Folklor obavezni deo večeri

U prigodnom programu nastupile su razne sekcije Jedinstva. Najpre su se predstavili najmlađi članovi folklorne sekcije, a potom pioniri, srednji i izvođački ansambl, izvodeći igre iz domovine. Takođe, i pevačka grupa kluba pevala je u čast ženama. Najmlađi članovi za ovaj dan pripremili su i lepe recitacije, od kojih je jedna izvedena na nemačkom jeziku, zbog visokih gostiju. Uprava kluba, prema ustaljenoj tradiciji, već na ulazu čestitala je svim ženama njihov praznik dajući im karanfile. Predsednik druge bečke opštine Nikolaj u svom obraćanju govorio je u superlativu o Jedinstvu. On je istakao da je Jedinstvo neodvojivi deo Leopoldštata i da bečke vlasti sa tim društvom imaju već istorijsku saradnju. Nikolaj je izrazio spremnost da i dalje podržava rad Jedinstva.

Borba za prava

Predsednica Radničke komore Renate Anderl ukazala je da predstoje važni izbori odbornika u skupštini te institucije. Podsetila je da na izborima za Radničku komoru mogu da glasaju svi zaposleni u Austriji, bez obzira na državljanstvo. Takođe je govorila i o stalnoj borbi žena za svoja prava.

Proslava uz stare običaje

Prvomajska parada

Funkcioneri austrijskih institucija dugo su ostali u klubu ćaskajući sa upravom i članovima, kao i predsednikom Austrijskog saveza srpskog folklora Aleksandra Stankovića koji je, takođe, prisustvovao priredbi.

Dogovoreno je da će Jedinstvo na proslavi Dana rada, 1. maja, učestvovati na prvomajskoj paradi koju Socijaldemokratska partija Austrija (SPO) svake godine organizuje u centru grada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here