Deca oduševila publiku

Krajem februara su na Festivalu kultura u Bremenu, u delu grada Oslebshausen, svoj prvi javni nastup imali članovi KUD Zavičaj iz Bremena, koga čine deca školskog uzrasta, pa čak i predškolskog, a sve pod budnim okom koreografa Marine Radosavljević.

Natali Fridrih i Miljan Spasojević su, odgovarajući na pitanja voditeljke programa, publici dali osnovne geografske podatke o Srbiji, a zatim su se na bini zašarenile živopisne boje naših narodnih nošnji uz muziku, pesmu i igru iz zavičaja.

OBJASNILI GDE JE SRBIJA: Natali Fridrih i Miljan Spasojević

Put kroz prošlost

Najpre su sestre Lea i Lana Branković i Jana Jovanović izvele pesmu “Rasti, rasti, moj zeleni bore” kojom su “otputovale” čak do Hilandara, carske lavre Nemanjića i na taj način još jednom publici objasnile ko im se predstavlja. Tokom programa ceo ansambl je izveo i pesme “Ovo je Srbija” i “Jedna zemlja, jedan tim”, a igru su započele mlade delije, baš uz “Igrale se delije”, pa “Kolo vodi Vasa”, “Zmajevo kolo” i neizbežni “Moravac”.

Jana, Lea i Lena

Srbija u srcu

Marina Radosavljević je sa porodicom došla u Bremen, iz Svilajnca, pre tri godine i donela u srcu Srbiju. “Svoje sinove, Uroša i Miloša, smo odmah uključili u školu srpskog jezika”, kaže nam Marina. Pre dve godine u Bremenu je osnovano Kulturno umetničko društvo Zavičaj, u dogovoru između Marine Radosavljević i profesorke naše škole srpskog jezika Slađane Dunjić Fridrih. Njih dve su zajedno animirale školsku decu i roditelje za ovu lepu aktivnost. Podršku su dobile od Srpskog kulturnog centra Bremen koji je svoje prostorije ustupio za sve potrebne aktivnosti folklora. Takođe, podršku imaju i u našoj crkvi, hrama Svetog Georgija u Bremenu, gde nastupaju prilikom školskih svečanosti.

Nezaobilazni “Moravac”

Nošnje iz otadžbine

“Probe održavamo svakog petka od 18:30 do 19:30 i duže. Imamo 22 igrača. Sve smo uspeli. Roditelji su veoma zainteresovani, pa smo najpre mame igrača i ja same šile nošnje, a prošlog leta smo neke delove i naručili u otadžbini. Imam podršku i svoje porodice. Srbija mi je u srcu i duši i želim da prenesem sve svoje emocije i lepotu našeg folklora na mlade”, ispričala nam je Marina.

Marina sa sinovima

Velika trema

“Imali smo ogromnu tremu pred prvi javni nastup. Veliko je uzbuđenje nastupati na bini, sve nadvisiti, pred brojnom publikom. Srećna sam, jer je sve proteklo bez ijedne greške. Publika je bila oduševljena i nagrađivala je burnim aplauzima svaku izvedenu tačku. Mame izvođača su od sreće i ushićenja plakale”, zadovoljan je bio koreograf.

POSLE NASTUPA: Učesnici zadovoljni prikazanim