EPA-EFE
Marko Bode

Nemački mediji su pre nekoliko dana, pogotovo oni regionalni, bili puni hvale zbog poteza koji je izveo nekadašnji reprezentativac Nemačke Marko Bode.

Naime, Bode je, kao jedan od direktora Verdera za koji je odigrao skoro 400 mečeva, ponaosob zvao svakog člana kluba (navijača) koji ima preko 70 godina i raspitivao se za zdravlje tokom pandemije koronavirusa.

Pored njega, u akciji je učestvovala još nekolicina klupskih članova Verdera, a mediji ističu da su zajedno “okrenuli” oko 1.800 telefonskih brojeva.

Za sve one koji nisu upoznati sa Bodeovim likom i delom, vredi pomenuti da je sa reprezentacijom Njemačke bio prvak Evrope 1996. godine, a šest godina kasnije i vicešampion sveta u Japanu i Južnoj Koreji.

Inače, u pitanju je legenda Verdera čiji deda je bio u četnicima.

Marko Bode je rođen u gradiću Osterodeu. Otac mu je bio Nemac, majka polu-Nemica, polu-Srpkinja. Tačnije, otac joj je bio Srbin. Četnički vojnik.

Za vreme Drugog svjetskog rata Bodeov deda je bio zarobljen i transportovan u Nemačku u logor. Tamo je upoznao jednu devojku i zaljubio se. Toliko da je čak pobegao iz voza koji ih je vraćao kući pred kraj rata kako bi ostao s njom. Oženio se, a u tom braku je rođena jedna devojčica – majka Marka Bodea!

O njegovom jugoslovenskom poreklu svojevremeno su pisali lokalni mediji u Bremenu, ali ništa više od toga da samo vuče korene.

Za ovog nekadašnjeg fudbalera kruže samo reči hvale u skoro svim nemačkim medijima, a o njemu je u superlativu pričao i njegov nekadašnji saigrač Rade Bogdanović.

“Najinteligentniji momak kog sam sreo u fudbalu. Matematičar, završio fakultet. Baš inteligentan. Tata”, rekao je Bogdanović pre tri godine.

Bode je za Verder odigrao 379 utakmica i postigao je 101 gol. Za reprezentaciju Nemačke na 40 mečeva dao je devet golova i poznat je kao fudbaler koji nikada nije dobio crveni karton.

1 COMMENT

  1. Kako cetnika zarobili Nemci ,nemoguce ???
    Do juce nas ucise da su se partizani sami borili protiv Nemaca ?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here