EPA–EFE F.G.

Na prostoru Kosova i Metohije počela je do sada najveća međunarodna vojna vežba Defender Jurop 23, odnosno Branilac Evrope 23 na kojoj učestvuje 24.000 vojnika iz 25 zemalja NATO ili partnera alijanse.

Organizovale su je SAD u saradnji sa privremenim institucijama na Kosovu, a Aljbin Kurti je na otvaranju rekao da je glavni cilj vežbe “povećanje saradnje među saveznicima, pokazivanje jedinstva i pripreme za suočavanje sa poznatim, ali i nepredvidivim neprijateljem”.

Poruka Srbiji

Za generala Radovana Radinovića, jednog od najpriznatijih srpskih vojnih stratega sasvim je jasno kome je ova poruka o “cilju vežbe” upućena, ali i zbog čega je NATO odlučio da svoje snage uvežbava baš na teritoriji koja je i dalje pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

– Svima je jasno da je Kurti, skrivajući se iza najmoćnijih zemalja Zapada, poslao nedvosmislenu poruku Srbiji. Albanci odlično znaju da će Srbija intervenisati ukoliko dođe do pogroma našeg naroda na KiM, a to bi nesporno vodilo u sukob sa NATO. E, upravo taj scenario se sada pod plaštom naziva vežbe i uigrava – kaže on za “Vesti”.

Smatra da su SAD tendenciozno izabrale upravo južnu srpsku pokrajinu za poligon kako bi istovremeno i svetu poslale jasnu poruku.

– To nije samo poruka da članice NATO već smatraju Kosovo nezavisnom državom, nego da kao alijansa mogu da rade apsolutno šta hoće, čak i da svesno krše međunarodna pravila i rezolucije Saveta bezbednosti UN. To je poruka da ne odustaju od strategije da i u budućnosti sprovode isključivo svoje interese – naglašava Radinović i napominje da je vojna vežba samo deo mozaika šire globalne slike.

Bez saglasnosti Beograda

Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, kaže da je raspoređivanje snaga pojedinih država na Kosovu kršenje Rezolucije 1244 SB UN. On je obelodanio da od Srbije nije tražena saglasnost zemalja učesnica i da Beograd nema informacije da li su zemlje učesnice dobile saglasnost komandanta Kfora za ulazak na Kosovo.

– Prema odredbama Rezolucije 1244 SB UN, jedina vojna snaga koja može biti legalno raspoređena na prostoru KiM su jedinice misije Kfor. S tim u vezi, raspoređivanje snaga pojedinih država u okviru vežbe Difenfer Jurop 23 predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 SB UN, koja utvrđuje bezbednosni i politički poredak na prostoru naše južne pokrajine. Ne samo da države koje učestvuju u delu vežbe na prostoru KiM nisu tražile odobrenje od nadležnih organa Srbije, već nemamo ni informaciju o tome da je ishodovana nužna saglasnost komandanta misije Kfor za njihov ulazak na prostor južne srpske pokrajine – naveo je Starović i dodao da je Srbija na sve to blagovremeno upozorila međunarodne partnere kanalima diplomatske komunikacije.

Sankcije zbog Rusije

Srbija, kako smatra general Radovan Radinović, ima svaki razlog za zabrinutost zato što se sve dešava na delu njene teritorije.

– Srbija treba da brine, jer je ovo jasna demonstracija toga šta bi NATO preduzeo u slučaju da naša država pokuša da zaštiti svoj narod. Istovremeno organizacija vežbe sa tolikim brojem zemalja i nedvosmisleno priznavanje kosovske nezavisnosti automatski obesmišljava pregovore o budućem statusu pokrajine i Srbiju dovodi u pasivnu poziciju tokom tih razgovora. Ova demonstracija sile je, istovremeno, i izvesna vrsta sankcija Srbiji zato što se nismo saglasili sa njihovom politikom prema Rusiji – zaključio je general Radinović.

Grubo kršenje Rezolucije 1244

Nemanja Starović je naveo da su SAD prilikom organizacije ovogodišnje, kao i prethodnih aktivnosti koje se realizuju u okviru kompleksa vežbi Difender Jurop 23, dostavljale poziv Ministarstvu odbrane za učešće pripadnika Vojske Srbije na vežbama. Međutim i dalje je na snazi Zaključak Vlade Srbije o obustavljanju učešća na svim planskim i vežbovnim aktivnostima međunarodne saradnje.

– Pored toga, imajući u vidu da organizator vežbe planira učešće KBS čije postojanje, pre svega, predstavlja grubo kršenje Rezolucije SB UN 1244, a onda imajući u vidu i da je osnovni cilj vežbe jačanje saradnje partnerskih država NATO u sistemu kolektivne bezbednosti, Ministarstvo odbrane je, poštujući i uvažavajući važeće međunarodno-pravne norme, Povelju UN i rezoluciju SB 1244, i u skladu sa deklarisanom vojnom neutralnošću, nije saglasno sa učešćem Vojske Srbije na bilo kojem segmentu iz kompleksa vežbi Difender Jurop – zaključio je Starović.

Vežba u tri zemlje

Vojna vežba u organizaciji NATO istovremeno se održava na poligonima od Slovenije do Albanije i Severne Makedonije. Na vežbi, kako su “Vesti” pisale, učestvuje 7.000 američkih i 17.000 vojnika drugih država NATO. Na teritoriji KiM, u okolini Đakovice, među učesnicima je i više od 1.300 vojnika tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga koji su prethodno, na defileu u Prištini, pokazali i naoružanje sa kojim raspolažu.