Kosovo online
Pećka patrijaršija

Od prašine i šuta koji pada sa puta iznad manastirskog zida u Pećkoj patrijaršiji ne mogu da dišu, dok prašina pada i na crkve, konak i čitavo dvorište, pišu Novosti o ozbiljnom problemu sa kojim se suočavaju monahinje. Na žalbe zbog raskopanog puta, lokalne vlasti im ne odgovaraju, jer kažu – nije u njihovoj nadležnosti.

Igumanija Pećke patrijaršije mati Haritina priča da je još pre godinu dana raskopan put iznad manastira koji vodi ka Rugovskoj klisuri i to samo na deonici koliko je dugačak manastirski zid, ali da radovi još nisu završeni, a pitanje je i kada će.

Do sada je nekako i bilo podnošljivo, ali je poslednjih dana neizdrživo, a čak se i pripadnici policije koji dežuraju na prilaznoj kapiji – žale da ne mogu da dišu, ukazuje mati Haritina.

Albanski radnici su pre oko godinu dana razrovali put, kako bi navodno postavili novi asfalt, ali samo na deonici iznad manasitra, primećuje igumanija i opominje da su u međuvremenu postavili nekakve kocke koji su potom sklonili, pa je sada ostao neraščišćen teren, zemlja, šut i kanal pored puta uz samu manastirsku ogradu, odakle dopisu prašina i delovi materijala.

– Osim što su nam zid potkopali, danima unazad čistimo dvorište od đubreta, šuta, prašine, materijala koji su uklanjali sa puta. Da nemaju dobre namere ukazuje nam to što su radovi samo na deonici od oko 500 metara, kolika je dužina našeg zaštitnog zida, ali i to što već gotovo godinu dana ništa ne preduzimaju – žali se ona.

S obzirom da je ovih dana, zbog lepog vremena, saobraćaj na putu iznad manastira ka okolnom izletištu intenziviran, to dodatno utiče na zagađenje vazduha.

Zbog raskopanog puta, igumanija i monahinje su se žalile i lokalnim vlastima od kojih su dobile odgovor – da to nije u njihovoj nadležnosti.

– Ne samo nama u manastiru, prašina smeta i našim posetiocima, jer gotovo svakodnevno imamo pojedinačne i grupne posete – dodaje mati Haritina.

Podseća da je zaštitni zid iznad manastira visok oko dva metra, sagrađen uoči ratnih sukoba na Kosovu 1998. godine, da su po dolasku međunarodnih snaga svetinju do 2007. godine čuvali pripadnici Kfora, a sada je obezbeđuje Kosovska policija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here