Ikona – spona među hrišćanima

0

Ikona Stradanje svetog Dimitrija: Sveštenik Milan Pejić i umetnik Nikola Šarić
 

Izložbu je otvorio Tomas Heflih, zamenik superitendanta Saveza gradskih crkava Hanovera, a o Svetom Dimitriju i izloženim ikonama govorio je sveštenik Dorman Dmitar pastor Evangelističke crkve Gartenkirhe.

– Sveti Dimitrije kod Grka je gotovo nacionalni heroj, a kod Srba je veoma cenjen. Izložene ikone urađene u novom stilu, koji u stvari datira od pre početka tradicionalnih srednjovekovnih, su ciklus o svetom Dimitriju onako kako ga svojom umetničkom vizijom vidi slikar Sarić – naveo je Dorman.

Sarićev stil slikanja ikona je njegov pokušaj da pravoslavno ikonopisanje približi zapadnoevropskom pravcu crkvenog slikarstva i da nas upozna sa svetim Dimitrijem, koji je u zapadnoj hrišćanskoj tradiciji manje poznat nego u istočnim pravoslavnim crkvama.

 

U Gartenkirhe do 26. oktobra

izložba Sarićevih ikona može se pogledati u Evangelističkoj crkvi Gartenkirhe (Marinstr. 35, kod Unfal klinike) do 26. oktobra.
Crkva je otvorena od utorka do subote od 11 do 16 časova, a izložba se može pogledati i petkom posle liturgije koja, za vreme trajanja izložbe počinje u 18 časova, a svakog petka liturgiju služi druga crkva. Srpski sveštenik liturgiju će služiti 26. septembra u 18 časova.
Za vreme Duge noći crkava 19. septembra umetnik je na izložbi prisutan od 22 časa.

– Sarićevo stvaranje i izložba koju smo organizovali sa Savezom hrišćanskih crkava Donje Saksonije i Srpskom pravoslavnom opštinom još jednom govori da hrišćanstvo i umetnost nemaju granica – rekao je između ostalog pastor Dorman.

– Ovaj stil ikonopisanja i ranije je postojao i stariji je od vizantijskog, a Sarićevo umetničko stvaranje, put je kojim on želi da nas poveže s tim vremenom – rekao je za "Vesti" sveštenik Milan Pejić koji je zajedno s grčkim sveštenikom Žerasimosom predstavljao pravoslavlje u ovoj ekumenskoj liturgiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here