EPA-EFE/BRITTA PEDERSEN
Ilon Mask

Veštačka inteligencija pametnija od bilo koga na Zemlji mogla bi da postoji sledeće godine, osim ako zahtevi za snagom i računarstvom ovog sektora pre toga ne postanu neodrživi, rekao je Ilon Mask. Predviđanje označava oštru eskalaciju Maskove prethodne tvrdnje da će superinteligentna veštačka inteligencija postojati do 2029.

Mask je izjavio u jednom intervjuu da verovatno do kraja sledeće godine ćemo imati veštačku inteligenciju koja je pametnija od bilo kog čoveka. Međutim, ovo predviđanje je praćeno upozorenjem da bi sve veći zahtevi i nestašice struje najmoćnijih čipova za obuku veštačke inteligencije mogli ograničiti sposobnost veštačke inteligencije u bliskoj budućnosti, navodi Gardijan.

– Prošle godine bilo je ograničenja sa čipovima. Ove godine napajanje se prelazi na naponski transformator. Za godinu-dve ostaje samo snabdevanje strujom – rekao je Mask.

On je 2023. godine, kada je predvideo dolazak superinteligencije u roku od pet do šest godina, izrazio duboku zabrinutost zbog mogućih posledica. Istovremeno kad je lansirao svoju AI start-up kompaniju kAI, rekao je da bi želeo da može da zaustavi ili uspori naprednu digitalnu superinteligenciju, ali da to deluje nerealno, pa će kAI zapravo biti ta koja će razviti veštačku inteligenciju. Nadamo se da će to biti na dobar način.

– Za nas je zapravo važno da brinemo o budućnosti Terminatora kako bismo izbegli budućnost Terminatora – dodao je Mask, misleći na film u kojem samosvesni kompjuterski sistem ratuje protiv čovečanstva.

Godinu dana kasnije, kAI čvrsto pokušava da predvodi razvoj superinteligencije. U nedavnom intervjuu, Musk je rekao da je najnovija verzija njegovog Grok AI chat bota jednaka GPT-4, OpenAI-jevom vodećem modelu. GPT-4 je star više od godinu dana, a konkurenti su već ispunili ili premašili njegove mogućnosti, a Anthropicov Claude 3 Opus se generalno smatra novim liderom na tržištu.

Muskove ranije prognoze nisu se pokazale tačnim do sada. Na primer, 2016. godine je greškom predvideo da će Tesla moći da autonomno vozi od Njujorka do Los Anđelesa u roku od dve godine, kao i da će njegova kompanija SpaceKs poleteti na Mars 2018. godine, što se još uvek nije desilo.

Takođe, iduće godine, Musk je sugerisao da će prvi proizvod kompanije Neuralink, koji se odnosi na moždane čipove, biti dostupan na tržištu “za oko četiri godine”. Međutim, prva osoba je implantirala čip sedam godina kasnije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here