Tanjug/AP
Ilon Mask

Bernar Arno, milijarder i izvršni direktor globalnog konglomerata luksuznih brendova LVMH, prestigao je Ilona Maska i postao najbogatiji čovek na svetu, navodi časopis “Forbs”.

Bogatstvo Arnoa i njegove porodice poraslo je u petak za 23,6 milijardi dolara i dostiglo 207,8 milijardi dolara, nadmašivši tako bogatstvo direktora Tesle od 204,5 milijardi dolara, pokazuje “Forbsova” rang-lista koja prikazuje izmene u stvarnom vremenu.

Arno se popeo ne mesto broj jedan u petak, 26. januara 2024. godine.

Vrednost kompanije Tesla u četvrtak je na berzi pala za 13 posto, zbog čega je Mask izgubio preko 18 milijardi dolara. Istovremeno, dionice LVMH u petak su zabeležile veliki rast: vrednost im je porasla za preko 13 posto do 11 ujutro, izazvana snažnom prodajom.

Tržišna kapitalizacija LVMH u petak je dostigla 388,8 milijardi dolara, dok Tesla na berzi vredi 586,14 milijardi dolara. LVMH je 2021. godine kupio Tiffany & Co. za skoro 16 milijardi dolara, a to se smatra najvećom akvizicijom nekog luksuznog brenda u istoriji.

Arnoovo deoničarsko društvo Agache podržava VC kompaniju Aglaé Ventures koja, kako izveštava “Forbs”, investira u biznise kao što su Netflix i ByteDance – matična kompanija TikToka.

Arno ima petoro dece, a svi rade u LVMH. Nedavno je dvojicu svojih sinova imenovao u upravni odbor konglomerata, gde već sedi drugo dvoje djece, a sve u želji da osigura dugoročnu kontrolu porodice nad svojim poslovnim carstvom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here