Imamo dokaz da je Ukrajina oborila malezijski avion

0

Fonet/AP
Odbegli član ukrajinske vojske potvrdio tvrdnje Rusije o obaranju aviona

"Istražitelji su stupili u kontakt s jednim ukrajinskim vojnikom koji je napustio svoju jedinicu i došao na rusku teritoriju", navodi se u saopštenju Istražnog komiteta, glavnog organa u Rusiji za sprovođenje istraga.

"Prema rečima tog očevica, avion je verovatno oborio avion 'Su-25' ukrajinske vojske, čiji je pilot bio izvesni kapetan Vološin", dodaje se u saopštenju.

Očevidac, koji je pozitivno prošao poligrafsko testiranje, mogao bi da bude uključen u program zaštite svedoka, naveli su istražitelji dodajući da je taj vojnik video poletanje aviona s jedne vojne baze u kojoj je i on bio smešten, kod Dnjepopretovska na istoku Ukrajine.

Prema navodima ukrajinskog vojnika, avion je bio opremljen raketama vazduh-vazduh R-60, koje, kako tvrde ruski istražitelji, nemaju proruski pobunjenici.

"Očevidac je video kada se avion vratio na aerodrom. Primetio je da više ne nosi rakete", naveo je komitet i dodao da je spreman da svoj dokaz dostavi međunarodni istražiteljima.

Ukrajina i SAD saopštile su posle avionske nsreće da su avion oborile proruske snage oružjem iz Moskve. Rusija je odmah demantovala vest, navodeći da su ukrajinske snage odgovorne za napad.

U prvom izveštaju, objavljenom 9. septembra, međunarodni istražitelji su procenili da je "boing 777" u letu pogođen mnogobrojnim "projektilima izuzetne brzine" koji su ga raskomadali, dok tvrdnja o obaranju raketom nije direktno pomenuta. Konačan izveštaj se očekuje u leto 2015. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here