Imamo tim i zajedništvo

0

Spremni da ginu: Aleksandar Đorđević

Košarkaška reprezentacija Srbije otputovala je u sredu ujutro iz Beograda u Granadu. Selektor Aleksandar Đorđević dan ranije je objavio konačan spisak putnika za Mundobasket, a poslednji igrač kojeg je precrtao je Luka Mitrović. Tako će boje Srbije na Svetskom prvenstvu braniti kapiten Nenad Krstić, Miloš Teodosić, Marko Simonović, Stefan Jović, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Stefan Marković, Nikola Kalinić, Stefan Birčević, Miroslav Raduljica, Raško Katić i Vladimir Štimac.
Na konferenciji za medije selektora Aleksandra Đorđevića uoči odlaska u Španiju novinare je najviše zanimao stepen spremnosti Nenada Krstića i kada bi kapiten mogao da pruži maksimum, s obzirom na povredu koju je dugo vukao.
– Njegovo uklapanje u naš sistem će ići progresivno. Priključio se pripremama, ali se potom povredio i zato kod njega još nema automatizma. On je iskusan i njegov ulazak u tim nije problem. Trebalo bi da bude koncentrisan na to da uđe u formu kada bude najvažnije – odgovorio je Đorđević.
Selektor je istakao rad dvojice igrača u pripremnom periodu – Miloša Teodosića i Miroslava Raduljice.
– Teo je bio fizički najspremniji igrač na pripremama i zato moram da ga istaknem. Prihvatio je naš način igre i bio i defanzivno najspremniji. Doživeo je povredu skočnog zgloba, najgluplju koju igrač može da zadobije, ali se karakterom vratio u ekipu. Danas je odradio najbolji trening posle oporavka od povrede. Raduljicu moram javno da pohvalim, jer on to zaslužuje. Njemu pripadaju najveće zasluge što ovako igra i što je ovako pozicionirao sebe u ekipi.

"Manje je više"
Selektor je objasnio i šta podrazumeva pod devizom "manje je više", koju je poslednji put pomenuo posle Trofeja Beograda, pričajući o ulozi Bogdana Bogdanovića.
– Odnosi igrača kristališu se za vreme utakmica. Postoji španska fraza "manje je više", koju sam naučio od trenera Aita i nisam je odmah shvatio. Otišao sam u Španiju u naponu igračke snage i kao i svi drugi, bio u nekom svom "ja". Međutim, kada dođu utakmice koje odlučuju, potrebno je imati sve igrače na raspolaganju. Duga je sezona, dugi su turniri. Polufinala se niko ne seća. Vi se ne sećate da sam 1995. u polufinalu Evropskog prvenstva bio najgori, a bio sam. To je reprezentacija, to je snaga jednog tima – smatra Aleksandar Đorđević.

 

Ne vidim naše talente
Na opasku da u ekipi nema igrača od 18 i 19 godina, izrazitih potencijala u godinama kada su Đorđević i sadašnji čelnici KSS-a ulazili u reprezentaciju, usledio je odgovor:
– Hteo bih da te igrače vidim i u njihovim klubovima, ali ih više ne vidim. Vidim Lipovija. Rešio sam pre mesec dana da vidim igrača koji je bio MVP juniorskog turnira Evrolige u Italiji, ali sam video Lipovija. Ja hoću takvog mladog igrača i pozivam klubove, dajte mi ih.

 

Bjelica dobio jak udarac
Poslednji trening reprezentacije Srbije pred odlazak na FIBA Svetski kup u Španiji odradila su desetorica igrača.
Nemanja Bjelica nije trenirao, jer je u meču protiv Novog Zelanda dobio jak udarac, dok je Stefan Birčević u ponedeljak iskoristio slobodan dan da ode u Španiju, na preglede u novom klubu Estudijantesu.

U subotu sa Egiptom
Reprezentacija Srbije igraće u grupi A u Granadi sa Španijom, Francuskom, Brazilom, Egiptom i Iranom.
Prvi meč na Mundobasketu srpski košarkaši igraju u subotu od 15.30 sa Egiptom.
U Grupi B u Sevilji igraju Filipini, Senegal, Portoriko, Argentina, Grčka i Hrvatska, u Grupi C u Bilbau Dominikanska Republika, Turska, SAD, Finska, Novi Zeland i Ukrajina i u Grupi D u Gran Kanariji Slovenija, Litvanija, Angola, Južna Koreja, Meksiko i Australija.

Đorđević je dodao da je ekipa "iste sekunde" ostavila za sobom "slučaj Micov" i naglasio da "Srbija ima TIM", koji će je predstavljati na šampionatu sveta.
– Ne želim poređenja sa prošlošću, jer je to nezahvalno. Ovde ima velikih igrača, dolaze velike utakmice, Svetsko prvenstvo je posle Olimpijskih igara najveće za igrače u reprezentaciji – i kada dođu utakmice, nadam se da će neko napraviti iskorak i doneti nam veliku pobedu. Uostalom i profesor Nikolić je rekao da igrači prave velike trenere.
Strateg "orlova" nije konkretno govorio o takmičarskim ciljevima, ali je rekao da se ekipa spremala da ide na pobedu u svakoj utakmici.
– Ovi igrači žive kao jedan, ponašaju se tako i to mi daje snagu i veru da nastavim. Spremali smo se da pobedimo svakog, jer ne možemo i nemamo snagu da kalkulišemo. Tokom mesec i po rada pokazali smo dosta toga što smo hteli da spremimo i polazna tačka svake utakmice i igre protiv bilo koga, biće zajedništvo i odbrana.
Možemo u tom smislu samo da poželimo da poraz od Novog Zelanda, u kome smo primili 102 poena, bude izuzetak koji se neće ponavljati.
– Odbrana je nešto na čemu sam insistirao, kao i na tome da igra bude brža, atletski snažnija. Košarka u Srbiji generalno mora da bude brža. Kada to tražim, onda je nemoguće da igračima ne dam slobodu u napadu. Napadački očekujem da uživaju, a baza osvajanja šampionata je uvek odbrana i mislim da su momci dobili tu odbrambenu crtu. Ne kažem da ćemo uzeti zlato, ali tako smo pravili mentalitet. Naši igrači ginu i hoće da se takmiče.
Đorđević se zahvalio na poverenju svima koji misle da Srbija na Svetskom prvenstvu može da bude prijatno iznenađenje:
– Realnost te na kraju uvek udari, ali niko nije mogao da nam zabrani da se pripremamo kao šampioni. Dres reprezentacije je nešto za šta se igrač sprema celog života, kao i trener. I noćima i danima. Drago mi je zbog mojih igrača, koji su uspeli da pokažu da cene dres. To je pozitivno.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here