pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kineska ambasada na Filipinima osudila je danas SAD zbog preuveličavanja problema vezanih za Južno kinesko more i pomorski incident između kineskih i filipinskih brodova.

“Južno kinesko more nije safari park za zemlje van regiona da tu prave nestašluke i seju razdore”, navodi se u saopštenju.

Iz kineske ambasade pozivaju SAD da poštuju teritorijalni suverenitet i pomorska prava Kine, prenosi Rojters.

Američki Stejt department je ranije saopštio da SAD stoje uz svoje filipinske saveznike, kao i da su akcije Kine u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Peking je juče pozvao zvaničnu Manilu da ukloni svoj usidreni ratni brod sa koralnog ostrva Drugi Tomasov greben u Južnom kineskom moru, nakon što je Kina tokom vikenda pomoću vodenih topova blokirala prolazak dva filipinska vojna broda za snabdevanje.

Filipinska vlada je kasnije pozvala kineskog ambasadora i uložila oštar protest zbog upotrebe vodenih topova koje je kineska obalska straža koristila u sukobu sa filipinskim brodovima u spornom Južnom kineskom moru.

Filipini su 1999. godine namerno usidrili ratni brod da bi stekli pravo na Drugi Tomasov greben, potopljeni greben koji je deo ostrva Spratli u Južnom kineskom moru, a Kina je tokom vikenda saopštila da ima “neosporan” suverenitet nad tim područjem.

Kina tvrdi polaže pravo na suverenitet nad ostrvom Spratli, koje se sastoji od mnogih ostrvaca, obala grebena i plićaka, i koje leži u centru Južnog kineskog mora i duž glavnih brodskih puteva.

Vijetnam, Brunej, Malezija i Filipini takođe tvrde da polažu pravo na to ostrvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here