pixabay.com

Direkcija za državnu bezbednost i obaveštajne službe (DSN) pokrenula je istragu u vezi navodnog incidenta u rafineriji OMV u Švehatu pokraj Beča, koji se dogodio u junu, a koji je negativno uticao na snabdevanje gorivom Austrije.

DSN istražuje da li je incident, usled kojeg je teško oštećeno glavno postrojenje za destilaciju goriva, bio nesreća ili sabotaža.

Bečki dnevnik “Kurir” tvrdi da je sve više indicija koje ukazuju da se radilo o sabotaži, koja je paralisala glavnu rafineriju u zemlji.

Naime, od incidenta rafinerija Švehat radila je sa samo petinom svog kapaciteta, što je nedovoljno za osiguranje bezbednosni snabdevanja gorivom u zemlji.

Austrijska vlada, kako bi osigurala snabdevanja, u više navrata morala je iz nacionalnih rezervi stavljati na raspolaganje naftnim kompanijama gorivo.

DSN vodi istragu protiv nepoznatih lica, a spekuliše se da bi iza kvara u rafineriji mogla stajati i ruska obaveštajna služba, pa su austrijske bezbednosne snage u kontaktu sa evropskim partnerima.

Prema “Kuriru” menadžeri u OMV sumnjaju da se radilo o nesreći.

Zvanično OMV i dalje tvrdi da se radilo o incidentu usled nesrećnog delovanja radnika koji su radili na remontu postrojenja.

Portparol OMV Andreas Rinhofer tvrdio da ne postoje ni glasine da je incident u Švehatu bio sabotaža i da nema nijedne naznake da je to mogla biti sabotaža.

Nedostatak tih naznaka bio je glavni razlog što su predstavnici OMV do sada tvrdili da se radilo o nesreći.

Zbog toga je, kažu insajderi, policija samo dva puta obišla mesto nesreće.

Međutim sada je OMV stupila u kontakt sa Ministarstvom unutrašnjih poslova sa sumnjom da se ipak radilo o sabotaži.

Incident se dogodio 3. juna za vreme provere pritiska vode u okviru generalnog remonta rafinerije.

Glavno postrojenje za destilaciju je oštećeno, i kvar će biti uklonjen tek sredinom idućeg meseca.

Rafinerija je do sada radila sa svega oko 20 odsto svojih kapaciteta.

To je, kažu, i glavni uzrok za visoku cenu dizela u Austriji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here