Tanjug
Milorad Dodik

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik oštro je, na onlajn okruglom stolu Saveta bezbednosti UN, kritikovao visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, nazivajući ga monstrumom i strancem koji sarađuje s Bošnjacima iz Sarajeva i govori samo u njihovo ime.

Dodik je tvrdio da Srbija, Hrvatska i Republika Srpska žele da ode visoki predstavnik iz BiH, kao i 50 odsto Federacije BiH i optužio Incka da mrzi Srbe i govori u ime bošnjačkog naroda, a ne Dejtonskog sporazuma, prenela je  RTRS.

On je naglasio da se Dejtonski sporazum ne tumači, već primenjuje, te je rekao da Incko nema pravo da ga tumači i sprovodi odluke na osnovu njega i poručio da funkciju visokog predstavnika nije formirao nikakav Savet za implementaciju mira, već da je ona uvedena Aneksom 10, prenosi Klix.ba.

– Zaustavite tog monstruma koji pokušava da nam nametne odluke koje nisu uspostavljene u Dejtonskom sporazumu, on je stranac koji će uništiti BiH. On se sveti Srbima i Hrvatima u BiH. Incko nema apsolutno ništa s državnom imovinom u BiH i pokušava da zaustavi izgradnju hidroelektrana i aerodroma – rekao je Dodik.

On je dodao da će, ako Incko nastavi da sprovodi odluke, razmotriti “početak integracije RS-a s matičnom zemljom Srbijom”.

Osvrnuo se i na dosadašnje visoke predstavnike u BiH, za koje je rekao da su stranci koji pokušavaju da nametnu svoje odluke i stvore BiH.

– Visoki predstavnici su promenili Dejtonski sporazum, menjajući duh Dejtona. Pedi Ešdaun je kršio sve moguće sporazume, a to je priznao i u svojoj knjizi. I svi su promovisali takvu politiku, sve do Incka – rekao je Dodik, nazvavši Ešdauna “neobjektivnim i kriminalnim”.

On je rekao da je Incko postavljen na tu poziciju da promoviše interese Bošnjaka, pogotovo onih iz Sarajeva, “koji ga za to tapšu po ramenu”.

– On je pokazao da mrzi Srbe. Incko zloupotrebljava govornicu i govori isključivo u ime muslimana, a ne svih ljudi u BiH – rekao je Dodik.

Osvrnuo se i na pitanje državne imovine, gde je Incko u nekoliko navrata naveo da RS i Srbija ne mogu da sklapaju ugovore bez pristanka BiH i da oni ne smeju da ugrožavaju njene interese, rekavši da nigde u Ustavu ne piše da BiH ima imovinu i ocenio da Incko ne može da sprečava investicije.

– BiH nema imovinu, Incko mora da sprovodi odluke, a ne da krši Ustav. To je čovek koji sprečava razvoj države – rekao je Dodik.

On je rekao da je srpski narod prihvatio Dejtonski sporazum verujući u korektnost međunarodne zajednice i istakako da srpski narod nikada nije vodio osvajačke vec nametnute ratove, a ova dva poslednja su, kako je naveo, takva bila.

– Građanski rat u BiH je vođen jer je neko nametnuo raspad Jugoslavije, mom srpskom narodu se ne dozvoljava da ima ista prava kao drugi narodi u regionu. I kada se pitam kako je moguće da se Kosovu daje pravo na državu, a RS-u negira, oni nas dodatno kazne – rekao je Dodik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here