Incko pravi haos u Bosni

0

NAVIJA ZA BOSNU I VELIČA IZETBEGOVIĆA: Valentin Incko

OHR je generator krize u BiH, a Valentin Incko verovatno jedan od najgorih visokih predstavnika. Ovako su srpski političari ocenili Inckovo obraćanje Savetu bezbednosti UN u kojem je Republiku Srpsku optužio da blokira i ignoriše institucije BiH.

Premijer Srpske Milorad Dodik poručio je da će predstavnici OHR-a "morati kad-tad, a RS će oceniti koji je to trenutak, da odgovaraju pred sudovima zemalja iz kojih dolaze jer su dosta kršili zakone i međunarodne ugovore u zemljama gde su imali mandat".

– Moraće jednom da se suoče sa tužbama koje ćemo sigurno podneti jer neće uvek iza njih stajati velika politika koja ih štiti. Inače, kada čitate šta je Incko napisao i dostavio Savetu bezbednosti, jedino možete zaključiti da je BiH idiotska zemlja i ništa više – rekao je Dodik.

Zahvalan Aliji

 

Incko, koji je bio prvi ambasador Austrije u postdejtonskoj BiH, priseća se u svom predgovoru "dragih" uspomena iz tog vremena, u koje ubraja i brojne susrete sa Alijom Izetbegovićem.
– Ovih novembarskih dana ne mogu, a da se ne prisetim da je Alija Izetbegović 21. novembra 1998. godine lično otvorio austrijsku ambasadu, na čemu ću mu uvek biti zahvalan – pisao je Incko u telegramu kojim je pozdravio prisutne u sali Doma vojske u Sarajevu, gde je u novembru 2005. godine promovisana Jerkovićeva trilogija.

Predsednik parlamenta RS Igor Radojičić smatra da je Inckovo izlaganje pred UN apsurdno.

– BiH je izabrana za stalnu članicu Saveta bezbednosti UN da se brine o svetskom miru i bezbednosti, a, istovremeno, unutar zemlje održava se protektorat po glavi 7. povelje UN po kojoj je BiH pretnja svetskom miru bezbednosti – pojašnjava Radojičić.
– Jedino se može zaključiti – veli Radojičić – da je reč o "vrlo povređenom i vrlo ozlojeđenom čoveku".

– To je jedno od najlošijih izlaganja visokih predstavnika o BiH uopšte. Visoki predstavnik čini mi se ne vlada potpuno informacijama čak ni u svojoj kući, a kamoli u BiH – naglasio je Radojičić.

OHR je, ističe i zamenik predsednika SDS-a Predrag Kovač, glavni generator krize u BiH.
 

– Problem je što oni ne snose nikakve posledice za svoje postupke i unutrašnje tenzije koje ovde podižu. BiH je danas tu gde je zahvaljujući upravo OHR-u, koji je sve ove godine bio bebisiterka Sulejmana Tihića i Harisa Silajdžića – kaže on.
A kada se Tihić i Silajdžić, kako reče, "raskmeče jer im nije udovoljeno želji", onda iz OHR-a skoče na RS kako bi ih umirili.

Ipak, postoje i oni, poput lidera SRS RS Milanka Mihajlice, koji krivca vide i u Dodiku. Prema Mihajlici, "Dodik često nepotrebno izaziva revolt i bes međunarodne zajednice u mnogim stvarima, iako je često u pravu".

Nakon umerenog Kristijan Švarc-Šilinga i demokratski nastrojenog Miroslava Lajčaka, imajući u vidu njegovu bliskost Aliji Izetbegoviću, od Valentina Incka jedino se i moglo očekivati da krene putevima Pedija Ešdauna.

Biografija Alije Izetbegovića

 

"Vesti" su odmah po Inckovom dolasku u BiH pisale da je on napisao predgovor za knjigu "Alija izbliza" čiji je autor Adamir Jerković, nekadašnji savetnik Alije Izetbegovića.

– On (Adamir Jerković) osvetljava Izetbegovića kao džentlmena, njegovu ljudsku dimenziju, posebno u trenucima pobede jer je pokojni predsednik baš u takvim situacijama bio posebno suzdržan…Drago mi je da, deset godina od Dejtonske konferencije, izlazi trilogija o predsedniku Izetbegoviću i o Bosni, da od jednog od njegovih najbližih saradnika, koji je i sam bio učesnik i svedok istorijskih događaja koji su trasirali današnji put BiH, čujemo i čitamo kako je gledao ‘Aliju izbliza’.
Time će se zaštititi i spasti od zaborava ogromna baština, veliki kapital koji je ostavio predsednik Izetbegović svom narodu", napisao je 2005. godine u predgovoru nadahnuti Valentin Incko.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here