Incko šokirao oproštajnom porukom: “Kuća nije tesna kad čeljad nije besna”

Index.hr
0
Youtube/N1
Valentin Incko

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko, kome je u petak poslednji radni dan na ovoj dužnosti, emotivnom se porukom oprostio od građana BiH.

Rekao je da je to jedno od najlepših mesta na svetu i zemlja u kojoj je puno više dobrote nego zla i mržnje.

Incko je proglašen za visokog predstavnika zaduženog za nadziranje sprovođenja civilnog dela Dejtonskog sporazuma 2009. godine, a od 1. avgusta tu funkciju preuzeće nemački političar Kristijan Šmit.

Iako je tokom svog mandata nametnuo pedesetak različitih odluka i zakona, Incko je godinama bio sveden na pukog posmatrača zbivanja u BiH, jer je pozicija međunarodne zajednice bila da je razdoblje intervencionizma završeno i da lokalnim političarima treba dati priliku da pokažu da su u stanju da vode zemlju i osiguraju nastavak reformi.

Takav pristup doveo je do sveopštih blokada i produbljenih sukoba, a proteklu deceniju u BiH novi visoki predstavnik Šmit opisao je razdobljem sveopšteg nazadovanja.

Incko je u svojoj oproštajnoj poruci citirao poslovicu po kojoj se “nije rodio onaj ko je svima ugodio”, pa je tako u najkraćem opisao i svoj doživljaj nakon 12 godina provedenih u BiH.

Dodao je ipak da “kuća nije tesna kad čeljad nije besna”, a takvom je kućom opisao BiH, dodajući da u toj zemlji ima mesta za sve, ali uz nužne zdrave temelje i oslonac na solidarnost i dobrosusedstvo.

“Ta kuća se mora graditi na istini, istina će nas oslobađati i ona je osnova za pravednost”, kazao je austrijski diplomata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here