Incko: Usvojiti amandmane na Ustav BiH

0

Incko smatra da je u BiH do 2006. godine "napravljen ogroman napredak" u poređenju s onim kako je bilo nakon rata, ali da je posle toga napredak bio potpuno mizeran.

"Iako je ostvaren brz napredak u ispunjavanju uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, morate se zapitati zašto se to nije desilo ranije kako bi građani BiH imali liberalizaciju viznog režima krajem prošle godine".

 

Prema njegovim rečima, i dalje je reč o verbalnoj podršci reformama, ali kada treba preduzeti konkretne korake svi se kriju iza nekih navodnih interesa, a posao se jednostavno ne uradi.

 

"Umesto da rešavaju konkretna pitanja, a ima toliko mnogo stvari koje se moraju uraditi, mnogi političari iscrpljuju građane praznim pričama.

 

Upravo zato su ovi izbori od suštinske važnosti za građene BiH. Oni koji budu izabrani imaće ključnu ulogu da povedu zemlju ka članstvu u EU, a sledeće četiri godine biće značajne u tom smislu.

 

Upravo u izbornoj godini političke stranke treba da dokažu svojim biračima da se može obezbediti napredak u reformama" , smatra Incko, dodajući da bi bila velika sramota da ne bude sprovedena presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju ”Finci i Sejdić”.

Kad je reč o ekonomiji, međunarodni predstavnik smatra da BiH treba da se usredsredi na uklanjanje prepreka za strana ulaganja, jer su u vreme globalne krize investitori oprezniji i svaka vrsta turbulencija u zemlji može da im odvrati pažnju u nekom drugom smeru.

"Komplikovana uprava i birokratija još su glavne prepreke za strana ulaganja u BiH, i to je ono na šta se lideri u BiH moraju da usredsrediti. Još postoji interes za investiranje u BiH, tako da globalna ekonomska kriza može istovremeno da bude dobra prilika za BiH, i samo od BiH zavisi hoće li je kao takvu iskoristiti".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here