Incko: Uznemirujuća situacija u BiH!

0

Jedva čeka izbore u BiH: Valentin Incko

 

Incko je u razgovoru sa ministrom inostranih poslova Španije Miguelom Moratinosom i zamenikom državnog sekretara SAD Džejmsom Štajnbergom istakao da je u BiH potrebno izvršiti reforme koje će zemlju "pretvoriti" u verodostojnog kandidata za članstvo u EU.

 

Moratinos i Štajnberg su izrazili nadu da će predizborna kampanja biti usmerena na stvaranje boljih uslova za život svih građana, kao i na konkretne mere kojima bi se obezbedilo da BiH krene što brže prema EU i NATO-u.

 

Incko je rekao da to takođe znači da politički lideri treba da se suzdržavaju od veštačkog podizanja tenzija, prenosi portal "Sarajevo-x.com".

 

Komentarišući pozive na mirno razdruživanje, zvaničnici EU i SAD su se složili sa visokim predstavnikom da Dejtonski sporazum ne nudi takvu mogućnost.

 

Ovakve tvrdnje su neprihvatljive i sa njima mora da se prestane, rekao je Incko i naglasio da BiH može postati članica EU i NATO-a jedino kao država i ne postoji druga opcija.
 

U razgovoru je razmotreno i ispunjenje ciljeva i uslova koje je postavio Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira, a koji se odnose na transformaciju OHR-a.

 

Članovi Predsedništva BiH sa Moratinosom i Štajnbergom

 

 

 

Štajnberg i Moratinos su ranije tokom dana razgovarali sa članovima Predsedništva BiH kojima su ukazali da su strateški ciljevi te države ulazak u NATO i Evropsku uniju, i naglasili da BiH čini izuzetne napore kako bi došla do tih ciljeva.

 

Oni su naglasili da je Predsedništvo BiH donelo važne odluke koje se tiču uništavanja viška naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Istakli su i da su donete važne odluke o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u Avganistanu, sve s ciljem ubrzanog puta BiH ka NATO-u odnosno dobijanju MAP-a.

 

Oni su iskazali nezadovoljstvo što BiH, uprkos načinjenim krupnim koracima, nije dobila MAP.

 

Članovi Predsedništva BiH su, takođe, izrazili zabrinutost zbog, u poslednje vreme, evidentnog skepticizma koji se javlja u BiH, a tiče se ulaska u NATO.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here