Youtube/Reserve Bank of Australia
Mišel Bulok

Inflacija u Australiji ne popušta i izgleda da u bliskoj budućnosti neće moći da se svede u okvire od dva do tri posto koje je postavila Banka državnih rezervi (RBA). To je potvrdila i nova guvernerka RBA Mišel Bulok u svojoj prvoj izjavi posle oktobarskog zasedanja Odbora centralne banke.

– Inflacija u Australiji je prešla svoj vrhunac, ali je i dalje previsoka i tako će ostati još neko vreme – rekla je ona.

Zvanična kamata bez promene

Saopštavajući odluku Odbora RBA da četvrti mesec zaredom ostavi referentnu kamatnu stopu na istom nivou od 4,1 odsto, Bulok je istakla da su povećanja kamata za četiri procentna poena od maja prošle godine bila primenjena radi uspostavljanja bolje ravnoteže između ponude i potražnje.

Međutim, iako zvanična stopa stoji na istom nivou još od juna ove godine, guvernerka ne isključuje mogućnost da dođe do još jednog povećanja u narednim mesecima, kako bi se inflacija konačno zauzdala i vratila u željene okvire.

Prema avgustovskim podacima, mesečna inflacija je skočila sa 4,9 procenata na 5,2 odsto, a glavni uzrok za to je novi skok cena goriva, kao i nastavak rasta zakupnina za nekretnine. Prema statističkim pokazateljima, prosečna cena bezolovnog benzina u zemlji porasla je za više od 40 centi po litru od kraja jula.

– Pravovremeni pokazatelji inflacije sugerišu da je inflacija cena robe dodatno opala, ali cene mnogih usluga nastavljaju da rastu brzo, a cene goriva su primetno porasle u poslednje vreme. Inflacija izazvana rastom zakupnina je takođe i dalje povišena – rekla je Bulok.

Usporavanje ekonomskog rasta

Direktor kompanije Deloitte Access Economics Pradip Filip je primetio da, iako gorivo i struja utiču na inflaciju, njihove cene su nestabilne i vođene su ponudom, te da se taj problem ne može rešiti daljim povećanjem stopa.

– Imamo faktore na strani ponude koji pokreću inflaciju, ali ako želimo da zaustavimo dalji rast cena bez guranja privrede u recesiju, a da se istovremeno bavimo izazovima kao što su cene stanova i klimatske promene, moramo dati prioritet makroekonomskim reformama koje povećavaju produktivnost – rekao je Filip.

S obzirom na to da se očekuje da će pod uticajem visokih kamata ekonomski rast dodatno usporiti, i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pozvala je saveznu vladu Australije da pojača konkurenciju na tržištu rada i takozvane mobilne radne snage, kroz smanjenje birokratskih prepreka koje sprečavaju milione radnika da se lakše kreću širom zemlje.

Bulok je rekla da je privredni rast u prvoj polovini godine ipak bio nešto jači od očekivanog. Nacionalni podaci iz prošlog meseca pokazuju da je ekonomija porasla za 0,4 odsto u tri meseca do juna.

Muke sa kreditima

Posledica rasta kamata najviše osećaju vlasnici stambenih kredita koji otplaćaćuju svoj dug po varijabilnoj stopi. Agresivno pooštravanje monetarne politike RBA u poslednjih 17 meseci drastično je povećalo mesečne otplate hipoteke. U proseku, domaćinstva koja imaju stambeni kredit od 600.000 dolara, sada plaćaju mesečnu ratu koja je za 1350 dolara viša nego u maju prošle godine.

Udvostručavanje rata kredita dovelo je mnoge porodice u težak položaj, naročito u kombinaciji sa rastućim troškovima života. Balast za mnoge dodalo je i refinansiranje pozajmice, nakon što su tokom ove godine mnogim istekli krediti sa niskom fiksnom kamatnom stopom.

Neka domaćinstva su čak izlaz potražila uzimanjem kredita samo sa otplatom kamate, što je značajno jeftinija solucija nego da se plaća i glavnica i kamata. Međutim, u tom slučaju kao da se praktično plaća zakup sopstvene nekretnine banci, dok se otplaćeni deo stana ili kuće, odnosno vrednost kojom raspolažete, neće menjati.

Saznanje da se ovog meseca kamate neće povećavati jeste olakšanje, ali pitanje je i dokle će sadašnja nepovoljna situacija nastaviti da pritiska mnoge, a naročito one porodice koje su se nekada smatrale za srednju ili višu srednju klasu društva.

Čalmers pozdravio odluku RBA

Odluku RBA da ostavi kamatnu stopu na čekanju pozdravio je i savezni blagajnik Džim Čalmers. On je rekao je da odluka predstavlja preko potrebno odlaganje dodatnih troškova za domaćinsta, jer bi u suprotnom inflacija bila duže na visokom nivou nego što bi to ljudi želeli.

– Poslednje što je Australijancima danas bilo potrebno je još jedno povećanje kamatnih stopa – rekao je Čalmers.

Opozicija kritikuje vladu

Opozicioni blagajnik u senci Angus Tejlor rekao je posle najnovijih informacija o rastu inflacije i zadržavanju kamatne stope na visokom nivou od 4,1 odsto, da će građani Australije „nastaviti da plaćaju visoku cenu zbog lošeg ekonomskog upravljanja savezne vlade“.

– Čekaju nas još dve godine uporne, visoke inflacije, a u međuvremenu imamo ekonomiju koja se zatresla skoro do zaustavljanja – rekao je Tejlor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here