Inicijativa za proveru da li Vujanović krši ustav

0

 

 Podriva i krši Ustav CG: Filip Vujanović
 

Izrazivši razočaranje i ogorčenost zbog više javnih istupa crnogorskog predsednika koji je, između ostalog, rekao da je Srpska pravoslavna crkva jedina kanonska crkva u Crnoj Gori, učesnici su uvereni da Vujanović "podriva i krši Ustav Crne Gore".

 

Protestni skup organizovali su Dukljanska akademija nauka i umetnosti, Crnogorska pravoslavna crkva, PEN centar, Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, Fondacija "Sveti Petar Cetinjski" i nevladina organizacija "Lovćenska vila".

Oni su najavili protestna okupljanja i u drugim gradovima Crne Gore.

U deklaraciji usvojenoj na protesnom skupu održanom u hotelu "Podgorica", učesnici su iskazali protivljenje "asimilatorskoj politici" koja se, kako tvrde, formalno i neformalno vodi iz Beograda, preneli su podgorički mediji.

"Ukoliko se velikosrpski nacionalizam, koji je preplavio Crnu Goru, ne zapreči u začetku neminovno će dovesti do naročito teških posledica i uvećati cenu kasnijeg obračuna sa tom pojavom", ističe se u deklarciji s napomenom da je politika prezira prema crnogorskoj državi i državnom suverenitetu, kao i politika prekrajanja državnih simbola uzela maha i da zahtieva intervenciju državnih organa, naročito državnog tužioca Crne Gore.

Zastupnik interesa kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić istakao je da crnogorski državni vrh nije zaštitio temeljne vrednosti crnogorskog društva, a nastupe crnogorskog predsednika Vujanovića on je ocenio kao izdaju državnih interesa. Govoreći u ime crnogorskog PEN centra, Sreten Vujović je rekao da je crnogorska država "polusuverena i nedovršena", dok je Milorad Popović, u ime Crnogorskog društva nezavisnih književnika, naglasio apsurdnost situacije da se, gotovo četiri godine od referenduma kojim je Crna Gora stekla nezavisnost, moraju organizovati skupovi u cilju zaštite crnogorske države.

"Iako smo na referendumu bili većina, jesmo li sada, u našim glavama, ostali manjina u Crnoj Gori", zapitao se Popović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here