PKS

Tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata prepoznaje kvalitet, ceni inovacije i primenu savremenih tehnologija u farmaceutskom i medicinskom sektoru. Kompanije iz Srbije počev od proizvođača medicinskih sredstava, preko lekova i suplemenata do kozmetike, koje ispunjavaju visoke standarde u ovim oblastima imaju velike šanse za uspeh.

Slobodan Nedeljković, direktor u kompaniji Hoffmann La Roche u Dubaiju, koji već osam godina radi u UAE, ističe da je ovo i tržište celog Bliskog istoka veoma atraktivno i otvoreno za sve kompanije koje imaju kvalitetne proizvode. Privrednicima poručuje da pre odluke da počnu biznis, dobro prouče tržiše, ko su glavni igrači, kakva je regulativa i upoznaju se sa iskustvima naših poslovnih ljudi koji već imaju razvijen posao u Emiratima i regionu.

“UAE veoma cene inovacije i kvalitet, tako da se veoma često dešava da terapija koja dobije odobrenje u SAD za par meseci počinje da se primenjuje i ovde. Ukoliko proizvod prati kvalitet, efikasnost i bezbednost i prevazilazi standard koji se trenutno primenjuje, nije teško doći i postići uspeh na ovom tržištu”, rekao je Nedeljković.

U Biznis habu Srbije on je našim privrednicima koji učestvuju na Ekspo 2020 Dubai na tematskoj nedelji posvećenoj zdravlju održao prezentaciju o uslovima poslovanja u UAE, regulativi, prednostima i izazovima.

Tijana Keleš iz kompanije Arabian Ethicals predstavila je zdravstveni sistem UAE. Kako je istakla, UAE je jedna od najvećih i najrazvijenijih ekonomija na Bliskom Istoku, a njeno zdravstveno tržište predstavlja značajne mogućnosti rasta za multinacionalne “life-science” kompanije.

Proširenje privatnog zdravstvenog osiguranja i modernizacija zdravstvene infrastrukture doprinosi rastu tržišta. Razvoj domaće farmaceutske proizvodnje povećava potrošnju na lekove u UAE, međutim stroge kontrole cena, slaba primena patenata i zamena za generičke lekove će izazvati probleme multinacionalnim proizvođačima lekova u narednim godinama, ukazala je Keleš. Farmaceutski sektor u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu beleži rast od 5.9 odsto, dok je delatnost zdravstvenih usluga veća za 6.8 odsto.

Zdravstveni sektor se širi kako bi pre svega zadovoljio sve veće potrebe stanovništva UAE ali i želju nacije da postane” healthcare hub” čitavog regiona, dodala je ona.

Maja Radošević iz Euromed Clinic koja pruža usluge za sve zdravstvene i estetske potrebe, uz pojednostavljen administrativni proces od osiguranja do zakazivanja termina, upoznala je učesnike sa procedurom osnivanja i obavljanja poslova zdravstvene delatnosti.

Marko Selaković, direktor Kancelarije Privredne komore Srbije u Dubaiju, podsetio je da su, zahvaljujući sporazumu PKS i Saveta slobodnih zona Dubaija, privrednicima iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana, omogućene olakšice za pokretanje biznisa poput ubrzanih procedura otvaranja firme, podrške u pripremi i obradi dokumentacije i drugi benefiti.

Biznis hab Srbije u slobodnoj zoni Dubai South, otvoren 1. oktobra kada je počela Svetska izložba, na raspolaganju je kompanijama za sve vidove podrške i svim privrednicima koji žele da iskoriste prednosti koje Dubai i UAE nude, rekao je Selaković.

Na tematskoj nedelji „Zdravlje“ koja traje do 5. februara učestvuje više od 130 srpskih privrednika iz skoro 70 kompanija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here