www.pexels.com
Zdrava i ukusna hrana

S obzirom na naš ubrzan način života, kako bismo sačuvali zdravlje, veoma je važno da se držimo zdrave ishrane. Zato su inovativne tehnike spremanja hrane okrenute ka tome da jelo bude ukusno, ali i da namirnice budu hranljive.

Opšte je poznato da je kuvanje namirnica najjednostavnija i najzdravija tehnika pripreme. Međutim, postoji mnogo načina spremanja namirnica koji omogućavaju da one maksimalno zadrže svoje hranljive sastojke.

Pripremanje namirnica pod pritiskom

Kuvanje namirnica pod pritiskom je malo gde ustaljeni nečin pripreme hrane (a trebalo bi da bude). Činjenica je da nisu sve namirnice namenjene ovoj tehnici pripreme, ali kada je reč o mesu ili povrću, ona je neprikosnovena. Priprema funkcioniše tako što se namirnice kuvaju na pari, koju proizvodi mala količina tečnosti i povećan pritisak unutar čvrsto zatvorenog aparata. Pošto je toplota zarobljena u posudi, para se uvlači u hranu i njenu normalnu tačku ključanja, koja iznosi 212˚F (100˚C), podiže do više od 250˚F (121,11˚C). Zbog toga se na ovaj način namirnice i pripremaju brže.

Ekspres lonac

Ekspres lonac je vrlo efikasan aparat u kuhinji. Sve što treba da uradite je da u njega ubacite namirnice, a ostalo ekspres lonac realizuje sam. Za sve ljubitelje kuvanih jela, koji nemaju dovoljno vremena za njihovu pripremu spas je ekspres lonac. Odlično će poslužiti i porodicama sa više članova, zbog količine namirnica koje može da obradi. Ekspres lonac je obložen aluminijumom i dodatnim premazom koji omogućava minimalnu upotrebu ulja za kuvanje namirnica koje će maksimalno zadržati svoja hranljiva svojstva.

Tajna vrhunski spremljene kafe

Milk frother

Kada već nastojite da se hranite zdravo pripremljenim jelima, šteta bi bila da i napici koje konzumirate ne budu pripremljeni kako treba. Italijani su nam otkrili da je tajna vrhunske kafe u stvari u mleku koje se u nju dodaje. Najpre, ono mora imati temperaturu između 60˚C i 80˚C, a kako bi vaša kafa bila kvalitetno pripremljena, preporučujemo Milk frother, aparat za pravljenje mleka za kafu.

Milk fother će vam omogućiti posebno pravljenje i zagrevanje mleka, a poseno pene za kafu. Količina mleka mora iznositi 250 ml, a količina mlečne pene 150 ml. Kakvi god da ste znalci vezano za pripremu kafe u kućnim uslovima, milk fouther će vam pomoći da profesionalno napravite zdravu kafu kod kuće i iznenadite sve novim kremastim ukusima.

Kuvanje na pari

Jedan od najzdravijih načina pripreme je kuvanje na pari, jer namirnice pripremljene tako čuvaju svoje hranljive materije. One se mogu pripremati u specijalnim posudama ili tako što se na lonac sa vodom koja vri stavi rešetka. Na ovaj način mogu se pripremati namirnice koje u sebi sadrže dosta vode – mladi kupus, spanać, mladi grašak, šargarepa i sl, kao i mlado meso. Tehnikom kuvanja na pari namirnice gube manje hranljivosti nego kada se kuvaju u vodi.

Suvidiranje

Sous Vide (suvidiranje) – slobodan prevod sa francuskog jezika bi bio “u vakumu”. Ovo predstavlja način pripreme hrane u posebnim vakumiranim kesicama. Postoji mnogo unapređenih posuda pomoću kojih se ova tehnika priipremanja jela može izvesti. Suština je samo da se obrađivanje namirnica vrši na tačno određenoj temperaturi i za striktno određeno vreme. Hrana zadržava svoju nutritivnu vrednost, jer joj to omgućava blaga priprema u okruženju bez kiseonika.

Ovo su samo neki od savremenih, i potkrepljenih naukom, načina da se hrana jednostavnije spremi a i da uživamo u novom spektru ukusa poznatih namernica. Isprobajte ih prvom prilikom, zašto da ne?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here