Lična arhiva
Svestrana: Ivana Blečić

Ivana Blečić je svestrana žena. Pored toga što je supruga i majka, Ivana je diplomirani inženjer Fakulteta organizacionih nauka, magistar ekonomskih nauka, HR direktor za Srbiju u Merkuru, gde provodi radnu nedelju (ponedeljak-petak od 9.00 do 17.00), sertifikovani NLP trener, avanturista, planinar, bivša odvojkašica, a odnedavno i spisateljica. Blečićeva je objavila knjigu “Sama među ljudima”.

Kako se uopšte rodila ideja o pisanju?

– Još od detinjstva, od osnovne škole pišem pesme. Prvi put se javila ideja kada sam osvojila “Kolarčevu nagradu”, još kao mala. Tada mi je prvi put objavljena pesma u “Zborniku radova” i pomislila sam kako bi bilo lepo da izdam knjigu. Kako su godine odmicale, nekako sam se udaljavala od ideje da objavljujem poeziju. Onda sam 2010. godine, kada sam bila na NLP Practitioner edukaciji gde sam postavljala neku viziju i ciljeve za deset godina, poželela da izdam knjigu, bez ideje šta će u njoj biti – priča Ivana Blečić za “Vesti”.

Premašili ste koju godinu?

– Zašto je taj proces nastajanja knjige toliko trajao? Zato što se ideja menjala, od toga da će biti neki edukativni format, koji će obuhvatiti period od ličnog razvoja, do pesama, romana, na kraju, 13 godina kasnije, rodila se knjiga takva kakva jeste. Ona je neki hibrid format, mešavina tri formata, sastavljenog od 12 poglavlja, koja govore na temu ličnog razvoja, ovih stvari koje podučavam i radim sa drugim ljudima.

Nešto detaljnije?

– Postoji uvod u svako poglavlje, koje ima edukativni sadržaj, zatim priču, uglavnom autobiografsku, metaforičku i svaka je uvod u pesmu. Opisuje period kako je ona nastala, u kom trenutku života. Pesme na emotivnom planu podstiču i inspirišu, a suštinska tema kroz celu knjigu je zapravo, neki lični put rasta i razvoja, sazrevanja, moj lični, sa željom i idejom da tim deljenjem ispirišem ljude na njihova lična traganja.

Kada ste delili informaciju o izdavanju knjige sa pratiocima na društvenim mrežama napisali ste da delo “Sama među ljudima” obuhvata nekoliko žanrova?

– Kada sam predala urednici, recezentkinji i izdavaču knjigu, bili su oduševljeni što delo ne mogu da smeste ni u jednu formu. Rekli su mi da ne znaju kako bi to nazvali, jer tu ima i poezije, proznih tekstova i proznih pesama, kao i edukativnog sadržaja, poručivši da je to neka “nova, hibridna forma”. Zato mi sada koristimo taj radni naziv “hibrid”, s obzirom na to da nije do sada postojao, barem ne da je nama poznata neka takva slična forma – zaključuje Ivana Blečić.

Ekipa: Društvo sa “Kilimanžarenja” u “Vestima”

Promocije u Beogradu i Beču

Kome je pripala čast da izda “Sama među ljudima”?

– Izdavač je Svet knjige. Od 8. juna knjiga je u prodaji. Izašla je i promovisana na moj rođendan. Bilo je to zatvorenog tipa, za moje prijatelje, ljude sa kojima sarađujem. Trenutno imam zakazane još tri promocije. Jedna 12. jula u Beogradu, u Kući Đure Jakšića i to će biti otvorenog tipa i moći će da dođe ko god bude želeo. Druga je u Beču, 22. septembra. Inače sam držala edukacije u Beču, imam dosta publike i poznanstava tamo… Treća će biti na Sajmu knjiga u Beogradu. Za sada “Sama među ljudima” može da se nabavi samo onlajn, nema je u knjižarama, ali radimo na tome da i na taj način nađe put do čitalaca.

Kada vrh jasno vidim – krećem

Ivana je bila deo ekspedicije koja se popela na vrh Kilimandžara. Na Uhuru Pika su joj društvo pravili suprug Damjan i prijatelj i kolega, Branko Kokir.

– Kao što sam se popela na Kilimandžaro, tako ostvarujem i svoje ciljeve. Kada vrh jasno vidim i kad je veliki, krenem, a prepreke rešavam na samom putu.

Čeka se Branko da “zabiberi”

Da li je u planu neki novi vrh, ili neka nova avantura?

– Kako se završava jun, tako se završavaju i mnoge aktivnosti, pa ću naredna četiri meseca imati slobodne vikende, pa će ekipa da se okupi i “skuva” neke nove ideje. Svi imamo neke ideje, ali čekamo Branka (Kokira), jer je on tu najekstremniji. Sigurno će nešto da zabiberi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here