Portparol iranske vlade odbacio je danas tvitove američkog predsednika Donalda Trampa u kojima izražava podršku Irancima, uz poruku da bi iranski narod trebalo da zapamti da je on ubio generala Kasema Sulejmanija i bio razlog zbog kojeg su se mnogi suočili sa ekonomskim izazovima, prenose državni mediji.

Portparol Ali Rabiei ocenjuje da je Tramp, koji je iranskim vlastima tvitovima na engleskom i farsi jeziku poručio da ne ubijaju demonstrante i pohvalio “veliki iranski narod”, ispuštao “krokodilske suze” izražavajući zabrinutost za Irance.

On je rekao i da je ambasador Velike Britanije u Teheranu postupio na način koji je “potpuno neprofesionalan i neprihvatljiv”, pošto je nakratko bio pritvoren u blizini održavanja protesta, prenosi Rojters.

S druge strane britanski ambasador je saopštio da je uhapšen posle prisustva bdijenju za žrtve i da je otišao kada je skup postao politički.

Iranci su na ulicama izrazili gnev zbog obaranja ukrajinskog aviona iznad Teherana i pogrešnih objašnjenja visokih zvaničnika usled tragedije, istovremeno oplakujući stradale među kojima je bilo mnogo mladih ljudi koji su studirali u inostranstvu.

U padu ukrajinskog aviona u sredu poginulo je svih 176 ljudi, uglavnom Iranaca i dvojih državljana Irane i Kanade, a iranske vlasti su tek u subotu priznale da su ga njene oružane snage slučajno gađale.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here