EPA/ABIR SULTAN
Foto: Arhiva

Oružane snage Irana će obarati dronove koji budu narušavali vazdušni prostor te zemlje, saopštio je komandant Korpusa čuvara islamske revolucije, brigadni general Husein Salami

„Svaki dron koji bude narušavao naš vazdušni prostor će biti oboren“, rekao je Salami.

On je izjavio i da je Iran jedna od država sa najvećim mogućnostima za presretanje dronova.

Ranije je ministar odbrane SAD Mark Esper saopštio da će Amerika poslati dodatni vojni kontingent na Bliski istok kao odgovor na „agresiju Irana protiv Saudijske Arabije“. Podsetimo, za napade dronovima na saudijska naftna postrojenja 14. septembra odgovornost je preuzela pobunjenička grupa Huti u Jemenu, dok SAD za te napade uporno optužuju Iran. Iran je negirao bilo kakvu umešanost u ove napade.

Reakcija Irana na nove sankcije Vašingtona

Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif je izjavio da nove sankcije koje je Vašington uveo Teheranu krše sve međunarodne obaveze SAD.

„Očigledno, ovaj korak predstavlja kršenje svih međunarodnih obaveza“, rekao je Zarif.

Zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Irana Abas Musavi smatra da je politika sankcija protiv Irana doživela neuspeh i da su nove ograničavajuće mere „stare sankcije u novom obliku“.

Ranije je ministar finansija Stiven Mnučin izjavio da su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Centralnoj banci Irana i iranskom Fondu za nacionalni razvoj.

Nakon što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz nuklearnog sporazuma 2018. godine, Vašington je na američku listu sankcija stavio tadašnjeg direktora Centralne banke Irana i uveo niz drugih sankcija usmerenih na finansijski i naftni sektor iranske ekonomije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here