EPA/JENS SCHLUETER

Iran je odbacio održavanje neformalnog sastanka sa SAD i tri evropske sile o oživljavanju sporazuma iz 2015. godine.

Sporazum je ograničavao njegov program sa ciljem da ga spreči u razvoju nuklearnog oružja.

Teheran je saopštio da pre održavanja razgovora nova američka administracija predsednika Džoa Bajdena prvo mora da ukine jednostrane ekonomske sankcije SAD protiv Irana, javio je Glas Amerike.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da “uzimajući u obzir nedavne akcije i izjave” SAD, Britanije, Francuske i Nemačke, “Iran ne smatra da je vreme za održavanje neformalnog sastanka sa tim zemljama”, koji je predložio šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel.

Iran je saopštio da njegov nuklearni program ima mirnodopsku namenu.

Portparol Bele kuće je izrazio razočaranje odgovorom Irana, ali je rekao da su SAD spremne da se “ponovo ukljuce u značajnu diplomatiju kako bi postigle uzajamno vraćanje u skladu sa obavezama iranskog nuklearnog sporazuma”.

Vašington će se konsultovati sa ostale četiri stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom i Rusijom – plus Nemačkom, o najboljem putu napred, rekao je portparol Bele kuće.

Bivši americki predsednik Donald Tramp povukao je SAD iz nuklearnog sporazuma, ali je Bajden tokom predsedničke kampanje bio protiv Trampa po ovom pitanju i otkako je preuzeo dužnost rekao je da želi da se pridruži tom paktu koji uključuje i Rusiju i Kinu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here