H. M. Vujičić

Satelitski televizijski kanal Nacionalna geografija pripremio je još jednu emisiju o Srbiji koju će videti ceo svet.

Posle septembarske epizode emisije “Evropa odozgo”, kad su prikazane lepote naše zemlje, sada se dronovi vraćaju na nebo. U spektakularnoj emisiji “Evropa odozgo: Božićni specijal”, koja će biti prikazana u nedelju, 11. decembra, biće zabeležen svaki detalj obeležavanja Božića u i ispred Hrama Svetog Save u Beogradu.

Ova specijalna jednočasovna emisija posvećena jednom od najvažnijih praznika u hrišćanstvu uz mnogobrojne kadrove najlepših lokacija Evrope snimanih iz ptičje perspektive još jednom će nas vratiti u Srbiju.

Tako će gledaoci širom sveta, osim prelepe engleske rivijere, izuzetnog logističkog poduhvata raznošenja pošte Deda Mraza, čudesne parade čudovišta, vatrometa u Alpima i praćenja krda irvasa u Finskoj, uživati i u ekskluzivnim kadrovima iz našeg Hrama Svetog Save, a imaće priliku da putem kamera prisustvuju tradicionalnom srpskom običaju paljenja badnjaka. “Evropa odozgo: Božićni specijal” Srbiju će još jednom učiniti delom sveta, a običaji i lepote naše zemlje, zahvaljujući emisiji kanala Nacionalna geografija, ponovo će obići celu planetu.

– U našoj božićnoj avanturi nad Evropom, put nas vodi na njen jugoistok, ka Srbiji. Pravoslavni vernici, za razliku od hrišćana u ostalim evropskim zemljama, ovaj praznik slave 7. januara, a Božić se dočekuje uz tradicionalan običaj paljenja badnjaka. Veče uoči Božića Beograd, ali i cela Srbija postaju dom sprektakularnog praznika – Badnje večeri. Na platou ispred Hrama Svetog Save, jednog od najvećih pravoslavnih hramova na svetu, okupljaju se hiljade vernika. Oni od svojih domova donose grančice badnjaka kako bi na tadicionalnom paljenju badnjaka ispred Hrama Svetog Save dočekali Božić i proslavili rođenje Isusa Hrista – objašnjava narator u emisiji “Evropa odozgo”, napominjući da je Hram poznat po mozaicima i freskama koje oduzimaju dah, kao i impresivnoj kupoli koja se uzdiže visoko nad beogradskim krovovima i predstavlja jedno od glavnih obeležja srpske prestonice.

Protođakon Mladen Kovačević je kao predstavnik Hrama Svetog Save sagovornik u emisiji.

– Paljenje badnjaka asocira me na sve prelepe pravoslavne običaje povezane sa Božićem. Takođe, za mene je ovaj praznik asocijacija na mladost, na porodicu i tradiciju, jer se Božić dočekuje u krugu porodice i naših najbližih. On simboliše radost – poručuje u emisiji protođakon Kovačević.

Kamere kanala Nacionalna geografija zabeležile su svaki detalj obeležavanja Božića u Beogradu, a gledaoce će 11. decembra od 21.00 povesti u nesvakidašnji obilazak Hrama.

Freske izbliza

Dronovi su izbliza snimili freske koje se nalaze desetinama metara visoko i njihovi detalji nisu dostupni oku posetilaca ove pravoslavne svetinje.

– Mi smo jedni od retkih koji su imali priliku da podignu dron u samom Hramu i snime njegov veličanstven enterijer. Svaka sekunda snimanja unutar Hrama me je preplavljivala pozitivnim emocijama jer sam znao da pravimo nesvakidašnje kadrove koje će videti ceo svet. Najveći izazov je bio proći velikim filmskim dronom iznad ogromnog lustera, teškog sedam tona, koji se nalazi u središnjem delu Hrama, kao i snimanje freski koje su od neprocenjive umetničke vrednosti – otkriva Dragan Glišović, dron-operater koji je radio na emisiji snimanoj u Srbiji.

Od Subotice do Lokošnice

Podsetimo, u emisiji “Evropa odozgo” prikazanoj u septembru, gledaoci širom sveta imali su priliku da uživaju u lepotama Srbije, od Subotice i rezervata Zasavica na severu, preko Beograda, Save, Dunava i tvrđave Golubac u centralnoj Srbiji do Zlatibora, rezervata prirode Uvac i prestonice paprike, sela Donja Lokošnica na jugu naše zemlje.