Islamski svet se založio za Ganića

0

Predsednik Islamske banke za obnovu i razvoj Ahmed Muhamed Ali

 

Kako saznaje "Dnevni avaz", Ganića je u Londonu posetio predsednik Islamske banke za obnovu i razvoj Ahmed Muhamed Ali i ponudio mu svoju pomoć uz izraze zabrinutosti zbog hapšenja.

 

Takođe, Ganića je telefonom pozvao i bivši premijer Malezije Muhamed Mahatir, izrazivši žaljenje što se s Ganićem nije susreo u Sarajevu. Mahatir, koji ima svoju katedru na Ganićevom univerzitetu Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST) rekao je da je užasnut njegovim hapšenjem i da Ganić može da računa u bilo kom trenutku i na njegovu podršku.

 

Brojni ministri Ujedinjenih Arapskih Emirata uputili su pisma britanskim vlastima u kojima izražavaju protest zbog hapšenja Ejupa Ganića, tumačeći taj čin kao zloupotrebu pravnog sistema Velike Britanije.

Ganića, optuženog za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, proteklih dana kontaktirao je i kabinet saudijskog princa El-Valida bin Talala bin Abdulaziza el-Sauda, jednog od najbogatijih ljudi na svetu.

 

Saudijski princ El-Valid

 

Kako "Dnevni avaz" saznaje, princ El-Valid uskoro bi trebalo da dođe u Sarajevo kako bi primio počasni doktorat SSST-a.

 

List piše da se ganić na uslovnoj slobodi strogo pridržava mera koje je izdao britanski sud, a s njim u Londonu si i dalje njegova deca Emina i Emir Ganić.

 

Viši sud u Londonu je 10. marta iz pritvora uz kauciju pustio Ganića, koji je uhapšen 1. marta na londonskom aerodromu "Hitrou" na osnovu zahteva Srbije koja ga sumnjiči za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992. godine.

 

Snage Armije RBiH napale su 3. maja 1992. godine kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, a u napadu su ubijena 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok je 215 zarobljeno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here