Isticanje zastave Kraljevine Italije u Rijeci, policija privela 16 Italijana

N1, Vestionline
pixabay.com

Na ogradi Guvernerove palate u Rijeci u četvrtak je okačena zastava Kraljevine Italiije koju je policija nakon dojave skinula, a tokom dana privela 16 osoba. Riječka policija je saopštila da je petorici italijanskih državljana odbila ulazak u Hrvatsku.

Pregledom njihovog prtljaga na aerodromu Rijeka na Krku pronađeni su predmeti s neprimerenim sadržajem.

Kako prenose hrvatski mediji, nekoliko desetina pripadnika italijanske fašističke grupe “Vodoinstalateri” planiralo je da u Rijeci izvede performans ponovnog zauzimanja grada, a pišu i kako je policija na ispitivanje privela njih 16, a deo njih je već vraćen u Italiju.

Jutarnji list piše da je akcija bila pomno planirana, a u Hrvatsku su planirali da uđu iz više pravaca – autobusima, motorima i manjim avionima. Uprkos zabrani ulaska tri aviona u hrvatski vazdušni prostor o kojima je informacije imala hrvatska bezbednosna služba, prebacili su se u dva nova aviona, seteli na aerodrom na Krku gde ih je privela policija.

Nakon incidenta koji se dogodio uoči otvorenja izložbe ispred Guvernerove palate, samo otvarenje prošlo u miru, ali se ispred ipak pojavio ekscentrično odeveni pojedinac koji je “glumio” Gabrielea D’Anuncija. Policajci koji su “čuvali” izložbu su ga legitimisali.

Podsećamo, povodom stote godišnjice okupacije Rijeke, 12. septembra 1919. godine, koju su sproveli pesnik, avanturista i protofašista Gabriele D’Anuncio i paravojna grupa legionara, u četvrtak ujutro je na ogradi Guvernerove palate u Rijeci okačena velika istorijska zastava Kraljevine Italije i ostavljeni su leci.

Guvernerova palata je za vreme 16-mesečne vladavine D’Anuncija u Rijeci bila njegova rezidencija. Danas je sedište Pomorskog i istorijskog muzeja hrvatskog primorja.

3 KOMENTARA

  1. Hrvatska je priznala Šiptarima Kosovo pa i Srbija treba priznati Italijanima Istru i primorsku Sloveniju. Ne vidim razloga da te ne uradimo jer smo mi i širili granice Srbije i Jugoslavije. Dok su Hrvati ubijali Srbe i Ruse mi smo im pravili granice današnje države….

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime