Poezija Branka Ćopića bila je tema dvodnevnog simpozijuma u Beču u organizaciji profesora Branka Tošovića i njegove koleginice Tijane Milenković, koji ovim projektom žele da da doprinesu da se ljudi vrate ovom sjajnom književniku.

Profesor srpskog jezika i književnosti, koje je predavala tri godine na Univerzitetu u Gracu, a sada se nalazi na doktorskim studijama u Beču, zajedno sa profesorom Tošovićem, koji je do penzionisanja predavao u Gracu, pokrenula je pre devet godina ovaj projekat.

“Na našu inicijativu pokrenuli smo projekat održavanja simpozijuma o Chopiću i svake godine biramo drugi grad u kojem se održava. Pošto smo skoro saznali da je prva pesma Chopića objavljena, štampana i prevedena u Gracu, došli smo na ideju da ove godine simpozijum bude u Austriji”, objasnila je Milenković.

Ovogodišnji simpozicijm posvećen je poeziji Ćopića, a na njemu učestvuje 26 stručnjaka iz Austrije, Poljske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.

Nakon svakog simpozijuma izdaje se zbornik sa radovima i izlaganjima učesnika, a štampu prošlogodišnjeg finansiralo je Predstavništvo RS u Austriji.

Milenković kaže da je mnogo veže za Ćopića i da je njoj najbolje njegovo delo “Ježeva kućica”.

“To je delo koje svi znamo napamet. Milozvučnost u toj pesmi je neverovatna. Svako dete je zna koje je jednom čulo. Ona jeste na izgled naivna poema za decu, ali prenosi važnu zivotnu poruku o značaju doma i porekla. Samo jedno mesto na svetu se zove dom. Ta pesma veže posebno nas u inostranstvu. Mi iz nove generacije koji smo otišli iz zemlje volimo tu pesmu”, objasnila je Milenković.

Prema njenim rečima ta pesma, koja je pre dve godine ponovo zaživelo animiranim filmom, koji je učinio da je Ćopić postao popularan i van granica Srbije, je bila i jedan od pokretača za pokretanje projekta.

Kaže da je Chopić bio zapostavljen dugo godina i da je od režimskog pisca postao disident.

“Njegova tragika smrti je velika zagonetka. Zašto se ubio, a bio je najpozitivniji i najkomičniji pisac sa jugoslovenskih prostora. Sva ta pitanja me vraćaju njemu da istražujem njegov rad i delo “, dodala je ona.

Ambsador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, govoreći o srpskim velikanima i njihovim vezama sa Austrijom, naveo je i da se za neke ni ne zna da su imali neke veze sa Austrijom, kao što je Branislav Nušić, koji je studirao u Gracu.

Inače Milenković i Tošović rade i na drugim projektima, te su pre 12 godina pokrenuli projekat “Andrić inicijativa ” posvećena Ivi Andriću, o kojem će u oktobru u Moskvi organizovati simpozijum.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime