EPA-EFE/Russian defence Ministry

Bugarski istoričar Aleksandar Sivilov rekao je da će se resursi sada usmeriti na palestinsko-izraelski sukob i da, imajući to u vidu, pobeda Ukrajine nije moguća, odnosno Ukrajina će biti prepuštena sama sebi.

– Već znamo da će republikanci, oličeni u predsedniku Predstavničkog doma Kongresa (Majku Džonsonu) tražiti da se podele paketi finansijske pomoći i da pri tome prvo ide pomoć Izraelu a zatim Ukrajini. To može da znači da će sredstava za Ukrajinu biti znatno manje nego pre, kao i da može biti značajnog odugovlačenja dok ona ne budu izdvojena –  smatra istoričar.

Kako je dodao, iz tih razloga su se užurbali i u EU.

– Većina političara, Žosep Borelj, Ursula fon der Lajen, Šarl Mišel, nastavljaju da govore pre svega o Ukrajini, vraćaju se na tu temu, jer im je jasno da je to pre svega problem Evrope. Takođe im je jasno da će se situacija na frontu, ako se prekine američka pomoć, brzo pogoršati i da su veće šanse da Rusija zauzme značajan deo ukrajinskih teritorija i stvari dođu do toga da se mir zaključi sa pozicija sile a da Rusija bude veliki pobednik. Uzimajući u obzir rat na Bliskom istoku nemoguće je okončati rat u Ukrajini pobedom Ukrajinaca –  naveo je Sivilov.

Na kraju zbog sukoba u Ukrajini trpi cela Evropa, ističe on i dodaje da je Evropa izgubila mogućnost da bude neko ko osigurava ravnotežu, a na udaru je i njena privreda.

Prema rečima Sivilova, Ukrajina će ostati prepuštena sama sebi.

1 COMMENT

  1. ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here