Unsplash

Udeo građana EU koji onlajn kupuju štampane knjige, časopise ili novine i dalje je znatno veći nego onih koji kupuju e-knjige, magazine ili novine, pokazalo je novo istraživanje Eurostata objavljeno povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava koji se obeležava 23. aprila.

Na nivou EU je u 2023. godini 13,4 odsto onih koji su u tri meseca pre istraživanja obavili kupovinu kupilo štampanu knjigu onlajn. Bilo je to više nego 2022. (12,7 odsto), ali manje nego 2021. (14,5 odsto).

U Srbiji je u istom periodu štampanu knjigu kupilo gotovo 6 odsto građana, pokazuju podaci Evropske statističke agencije.

E-knjigu je u EU u posmatranom periodu kupilo 7,2 odsto građana u odnosu na 6,6 odsto u 2022. i slično kao 2021. Najveći procenat građana koji su kupili štampanu knjigu u tri meseca 2023. pre istraživanja bio je u Holandiji, Luksemburgu i Irskoj, preko 20 odsto, a najmanji, tek nešto veći od procenat, na Kipru.

Istovremeno je najviše onih koji su kupili e-knjigu zabeleženo u Danskoj, 22 odsto, a najmanje na Kipru, manje od procenat. Danska i Finska su jedine članice EU u kojima je više ljudi kupilo elektronsku nego štampanu knjigu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here