pixabay.com

Najnovije istraživanje, specijalizovano za podatke o automobilima, pokazuje da su vozači širom Evrope najviše naklonjeni monohromatskim bojama vozila, sa sivom bojom na vrhu liste.

Prema podacima carVertical-a, čak 32,9% svih proverenih automobila bilo je sive boje, dok su se na drugom i trećem mestu našli beli (14,6%) i crni (29,7%) automobili. Ovaj trend nije samo trenutna moda, već dugogodišnja tendencija. Na primer, udeo sivih automobila bio je 33,4% još 2000. godine, što ukazuje na dugotrajnu popularnost ove boje.

Interesovanje za bele automobile takođe raste, sa skokom sa 3,1% u 2000. na 18,7% u 2020. godini. Crna boja, iako je doživela porast popularnosti, beleži blagi pad u poslednjoj deceniji.

Stručnjaci smatraju da su monohromatske boje popularne zbog svoje praktičnosti i jednostavnosti održavanja. S druge strane, svetle boje poput žute, crvene i plave ne privlače toliko pažnje kupaca na tržištu polovnih automobila. Zanimljivo je da je udeo žutih vozila pao sa 2,4% u 2000. na samo 0,7% u 2020. godini.

Matas Buzelis, stručnjak za automobile, ističe da su monohromatske boje “tu na dug period” i da su plava vozila popularan izbor u 2023. godini, dok ostale boje ostaju u senci konzervativnih alternativa.

Jedan od zanimljivih zaključaka istraživanja je da proizvođači automobila sada nude manje opcija boja, usmeravajući potrošače ka konzervativnijim izborima. Ova tendencija, kako objašnjava Buzelis, dolazi delom zbog percepcije da će prodaja automobila u neobičnijim bojama, poput crvene ili žute, trajati duže u odnosu na prodaju vozila obojenih u neutralne boje.

Na kraju, stručnjak savetuje kupce polovnih automobila da obrate pažnju na stanje vozila, a ne samo na boju. S obzirom na mogućnost različitih slojeva boje na oštećenim i popravljenim automobilima, preporučuje se korišćenje posebnih alata za merenje debljine boje prilikom probne vožnje.

Sve u svemu, istraživanje pokazuje da su vozila u monohromatskim bojama – siva, bela i crna – najpopularnija na evropskom tržištu, odslikavajući konzervativne preference kupaca i ističući važnost praktičnosti u izboru boje automobila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here