pixabay.com

Psi mogu razlikovati jezike, otkrili su mađarski naučnici nakon što su grupi od 18 pasa pustili odlomke iz priče “Mali princ” na španskom i mađarskom i ispitali kako je njihov mozak reagovao.

Istraživanje je vodila Laura V. Kaja sa Univerziteta Etveš Lorand u Budimpešti, koja se pre nekoliko godina preselila u grad iz Meksika, dovodeći sa sobom svog psa Kun-kuna.

– Pitala sam se da li je Kun-kun primetio da ljudi u Budimpešti govore drugačijim jezikom, mađarskim – rekla je.

– U istraživanju smo po prvi put otkrili da neljudski mozak može razlikovati jezike – dodala je naučnica.

U svom životu s ljudima, psi usvajaju slušne obrasce jezika kojem su izloženi, rekao je Raul Ernandes-Peres, koautor studije.

Tokom eksperimenta, Kun-kun i drugi su uvežbani da nekoliko minuta nepomično leže u skeneru mozga.

Svi psi čuli su samo jedan od dva jezika – mađarski ili španski – od svojih vlasnika pre, što je omogućilo naučnicima da uporede kako njihov mozak reaguje na veoma poznat jezik i na potpuno nepoznat.

Psi su slušali odlomke iz priče na španskom i mađarskom, a takođe i kompjuterizovano iskrivljene verzije tih odlomaka kako bi se proverilo mogu li razlikovati govor i negovor.

Upoređujući reakcije mozga, naučnici su pronašli različite obrasce aktivnosti u primarnom slušnom korteksu mozga pasa, što ukazuje na to da oni mogu da razlikuju govor od negovora.

U sekundarnom slušnom korteksu koji analizira složene zvuke, mozak pasa proizvodi različite obrasce aktivnosti kada čuje poznati jezik i nepoznat jezik.

Što su psi bili stariji, to je njihov mozak bolje razlikovao dva jezika.

1 COMMENT

  1. Ništa novo. imao´sam do sada četiri psa. Svi su razumeli slovački, ali ni jedan nije razumeo engleski. Čak ni prosto SEDI, POĎ (dodji), ľahni (lezi), STOJ… Znali su kad sam dobre, ili loše volje. Znali su komandu “kupanje”… a ja nisam neki pseći psiholog (psycholog), ali ima na pretek raznoraznih “experta”, što muzu državne fondove.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here